У Харкові відзначили 95-річчя українського волейболу

29 травня 2021 15:23

Українському волейболу виповнилося 95 років. Він зароджувався саме у Харкові. Правила цієї гри, волейбольні м'яч і сітку наприкінці 1925-го року привіз у місто директор науково-дослідного інституту фізичної культури Володимир Блях.

З нагоди волейбольного ювілею в Харкові презентували кубок "Кумирам і творцям харківського волейболу" і книгу "Час не владний над пам'яттю", в яку будуть вписані імена спортсменів, які з 1925 року і до цих пір успішно грали у волейбол у Харкові. Прізвища та імена кандидатів щорічно будуть обговорюватися і затверджуватися на засіданні ветеранської комісії волейболістів Харківської області.

"Сьогодні ми присутні при затвердженні цих кубків і книги пам'яті. Наша комісія федерації зробила все для того, щоб люди, які творили і творять наш волейбол, були внесені в цю книгу. Час летить швидко, а людина жива доти, поки про неї є пам'ять", - зазначив президент Федерації волейболу Харківської області Анатолій Попов.

Діючих спортсменів і ветеранів волейбольного руху Харкова зі святом привітав секретар Харківської міської ради Ігор Терехов.

"Ще маленьким хлопчиком я познайомився і з Юрієм Поярковим, і з Юрієм Венгеровським, ходив на волейбольні матчі, де збиралися повні зали вболівальників. Тоді волейбол був стилем життя, і дуже модно було в нього грати. Я дуже хочу, щоб в Харкові ця традиція тривала, щоб молодь прагнула грати не тільки у футбол і баскетбол, а й у волейбол. Для цього у нас є все необхідне, в тому числі в системі дитячо-юнацького спорту. Я дуже вдячний команді "Юракадемія", яка завоювала право виступати в єврокубках. Це буде ще одним стимулом, щоб волейбол у Харкові розвивався. А наше місто було, є і буде волейбольної столицею України", - зазначив Ігор Терехов.

Також секретар міськради вручив Подяки міського голови ветеранам волейбольного руху Харкова.

Привітав харківських волейболістів і заступник голови Харківської ОДА Роман Семенуха.

"Мені приємно бути у великій волейбольної сім'ї нашої Слобожанщини. Харків - колиска українського волейболу. Вихованці харківського волейболу грають у збірній, багато славних імен харків'ян вписані золотими літерами в історію волейболу. Ви завжди були на вістрі популяризації спорту і на Харківщині, і в Україні", - сказав Роман Семенуха.

Довідка. Харків вважається колискою українського волейболу і є батьківщиною Олімпійських чемпіонів Юрія Пояркова, Юрія Венгеровського, Васіліуса Матушевас, легендарного волейбольного клубу "Локомотив", 17-разового чемпіона і 13-разового володаря Кубка України.

У нинішньому волейбольному сезоні ВК "Юридична Академія" завоював бронзові нагороди чемпіонату України серед чоловічих команд Суперліги.




Новини в тему

11 грудня 2023
"Перуджа" Плотницького вдруге поспіль виграла клубний чемпіонат світу з волейболу
17 листопада 2023
Плотницького вдруге поспіль визнали MVP матчу італійської Суперліги з волейболу
02 листопада 2023
"Перуджа" Плотницького вп’яте в історії завоювала волейбольний Суперкубок
29 вересня 2023
Українці стартують у відбірковому турнірі на літні Олімпійські ігри-2024
14 серпня 2023
Чоловіча збірна України з волейболу розпочала підготовку до Євро-2023
31 липня 2023
Україна здобула бронзу Кубка претендентів з волейболу
26 червня 2023
Плотницький і компанія – віцечемпіони Золотої Євроліги
19 червня 2023
Україна здобула шосту поспіль перемогу й рекордно виграла груповий раунд Золотої Євроліги з волейболу
15 червня 2023
Україна здобула п’яту перемогу в чоловічій Золотій Євролізі з волейболу
15 березня 2023
"Перуджа" з Плотницьким рекордно виграла регулярний чемпіонат Італії
Інформаційні платформи