Харківський чемпіон Новіков змінив громадянство і хоче виступати за збірну Болгарії

01 жовтня 2022 10:41

Але в українській федерації боротьби поки не надають згоди на трансфер титулованого спортсмена до іншої команди.

Український борець греко-римського стилю Семен Новіков перебуває в процесі зміни громадянства. Про це повідомив старший тренер збірної України Володимир Шацьких.

24-річний харків'янин є одним з найтитулованіших українських борців у нинішньому складі збірної. У 2020 році він став чемпіоном Європи у ваговій категорії до 87 кг. А впродовж двох попередніх років вигравав "золото" молодіжної світової першості.

За словами Шацьких, станом на вересень 2022 року Новіков перебуває в процесі переходу до збірної Болгарії.

“Вчинок, який він зробив, нехай залишається на його совісті. Збірна України та держава в особі міністра спорту Вадима Гутцайта, президента НОК Сергія Бубки, керівництва нашої федерації та і я особисто зробили все для того, щоб він залишився в Україні. Йому було надано все необхідне. Усі його потреби задовольнялися: фінансові, житлові.

Це його рішення, його вибір. Може, воно й на краще, що він переїхав виступати за Болгарію. Якщо людина так легко змінює громадянство, то щось з ним не так.

Він виступатиме за Болгарію, але наразі в нього цієї змоги немає, тому що наші асоціація та федерація не надають дозволу на перехід. Адже ми цінуємо своїх спортсменів та не відпускаємо просто так, боремося за них. Це робиться також і для того, щоб інші спортсмени не думали, що можна просто розвернутися та піти. Коли держава вкладала в тебе кошти, сили.

Новіков став дворазовим чемпіоном світу U23, чемпіоном Європи завдяки відмові Беленюка. Йому було надано можливість представляти Україну, і потім після перемоги відмовлятися від громадянства - це нехай залишається на його совісті”, - сказав Шацьких.

Якщо українська сторона не погодиться на трансфер Новікова до Болгарії, тому необхідно буде відбути обов'язковий проміжний "карантин".

Правилами UWW передбачено, що перехідний період для початку виступів спортсмена за нову збірну триває три роки від моменту його останнього виступу під прапором попередньої збірної на визначених керівним органом турнірах. У випадку Новікова лік ведеться з грудня 2020 року, коли той змагався на Індивідуальному кубку світу в Белграді, де українець виграв "бронзу".

Відтак, Семен не зможе виступати під прапорами Болгарії до грудня 2023 року, якщо сторони не дійдуть згоди про його перехід. Що ставить під сумнів виступ Новікова на літній Олімпіаді в Парижі, до якої залишатимутьcя вісім місяців.

Також болгарська сторона в разі проходження Новіковим спортивного "карантину" буде змушена заплатити Україні компенсацію в розмірі 10 тисяч швейцарських франків.




Новини в тему

06 лютого 2024
Харківські атлети позмагаються за медалі ЧЄ зі спортивної боротьби
21 листопада 2023
Греко-римляни з Харкова – чемпіони України
07 листопада 2023
Греко-римляни з Харкова – призери юнацького ЧУ
30 жовтня 2023
Вишнивецький здобув срібло першості світу з греко-римської боротьби
16 жовтня 2023
Харківʼяни позмагаються за нагороди чемпіонату світу з греко-римської боротьби U23
23 вересня 2023
Фільчаков – бронзовий призер ЧС із боротьби
22 вересня 2023
Харківʼяни змагатимуться за вихід до бронзових фіналів на ЧС із греко-римської боротьби
14 серпня 2023
Фільчаков – бронзовий призер Гран-прі Німеччини
29 червня 2023
Абдієв – бронзовий призер чемпіонату Європи з греко-римської боротьби
24 квітня 2023
Фільчаков – віцечемпіон Європи з греко-римської боротьби
Інформаційні платформи