Один з кращих ватерполістів України грає у харківському «Слобожанці»

17 жовтня 2016 07:58

Продовжуємо знайомство з гравцями харківського «Слобожанця» - команди, яка сьогодні є найсильнішою в українському водному поло.

Розпочали ми з капітана «Слобожанця», голкіпера Віталія Петрова.А сьогодні розповімо про 20-річного півзахисника Кирила Наволокова.

Кирило НАВОЛОКОВ, 20 років.

Півзахисник (№11).

Майстер спорту.

Народився 19 січня 1996 р. у м.Харкові.

Зріст – 186 см, вага – 86 кг.

Перші кроки у спорті: Тато хлопця, Юрій, також ватерполіст,  свого часу виступав за славний харківський БМК, тож і Кирила ненав’язливо долучив до гри. Хлопець з чотирьох років займався плавання, а коли у 8 років опинився у ватерпольній секції, виявилось, що плаває значно краще навіть за старших гравців. Тато ж на завершення спортивної кар’єри ще встиг пограти з сином в одній команді.

Цікаво, що у житті Кирило - шульга, а на водному майданчику грає правою рукою.

Ватерпольна кар’єра: З 15-ти років перейшов у дорослий спорт, ставши гравцем БМК. І в ті ж 15-ть років пройшов справжнє бойове хрещення в лавах БМК,  адже дебютним стартом Кирила став одразу Єврокубок, а точніше відбірковий турнір на найпрестижнішу в Європі Лігу чемпіонів.  Тоді ж і трапився один з найкумедніших випадків у його ватерпольній кар’єрі. Кирило згадує: «У грі з італійцями я в захисті протистояв центральному нападнику, який у 1996 році з Італією виборов «бронзу» на Олімпійський іграх. Мені вдалося відібрати м’яч у нього. Я стояв позаду італійця, і коли йому накинули м'яч, я високо вистрибнув і підхопив м'яч знизу, але так, що мало не закинув у свої ж  ворота. Може то з несподіванки, чи з переляку, що я, п’ятнадцятирічний, забрав м’яч у такого гравця (сміється).  Добре, що наш воротар зорієнтувався і вчасно «витягнув» той м’яч. Цього випадку  я не  забуду ніколи.  І взагалі тоді я був трохи шокований, адже побачив тих ватерполістів, про яких раніше тільки читав.  В тій команді з Італії грали три-чотири людини, які ось недавно у сербів «золото» чемпіонату світу виграли».   

Після розпаду БМК Кирило з 2012р. виступає за харківський «Слобожанець». До слова, у цьому сезоні до «Слобожанця» прийняли і молодшого двоюрідного брата Кирила – Іллю Наволокова. Треба думати, що два брати в одній команді зуміють створити чимало незручностей суперникам.

Наставник «Слобожанця» Сергій Колточихін дивується, що жодного разу Кирило не посміхався – ні на тренуваннях, ні на змаганнях. Та це лише тому, що хлопець звик: якщо працює – то серйозно і на всі сто. А поза тренуванням Кирило веселий та доброзичливий.

Досягнення. Володар Кубка України у складі БМК.Чемпіон України у складі «Слобожанця». Кирило став одним з тих харківських ватерполістів, яким вдалося повернути «золото» чемпіонату України до  Харкова після майже 5-річної перерви (крайній раз ватерполісти Харкова, а саме команда БМК,  тріумфували в національній першості ще у сезоні 2010/11 рр.).

Крім «золота» здобував бронзові та срібні нагороди чемпіонату України у різних сезонах, а також друге місце на Кубку України.

В ігровому сезоні 2014/15рр. двічі визнавався найсильнішим ватерполістом: кращим бомбардиром  чемпіонату України та кращим півзахисником  Кубку України.

Без перебільшення, Кирило – один з найсильніших українських гравців сьогодення. Свого часу його позитивно відзначав сам Дмитро Стратан - відомий ватерполіст, призер двох олімпійських ігор, сьогодні тренер «Динамо» Астрахань». А бути поміченим такою людиною не так то просто  і це неабияка честь для кожного ватерполіста.

Тренери: Владислав Погребняк, Олександр Надєждін, Тарас Головкін, Юрій Безвесільний, Сергій Колточихін, Сергій Столяров.

Збірна. Учасник трьох чемпіонатів Європи серед юніорів, на яких посідав 13-те, 14-те і 15-те місця. У дорослій збірній з 2013 року. Головний тренер національної збірної Валерій Завізіон так характеризує свого підопічного: «Гравець-універсал, розумний, тактично грамотний, витривалий, добре читає гру. Дуже старається. У нього хороше майбутнє!»

Освіта: Студент IV курсу Харківського національного університету радіоелектроніки. Інженер-програміст. У шкільні роки з першого по третій клас навчався у ЗОШ №160, а з 4-го по 11-ий  - у харківській гімназії №46 ім.М.Ломоносова.

Життєве кредо: Чемпіоном можеш і не стати, а людиною бути зобов’язаний!

Далі буде…

Підготувала Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи