У Харкові пройшов забіг за участю "сонячних" дітей

05 квітня 2021 12:57

Перший забіг для дітей з синдромом Дауна "Без кордонів" відбувся на стадіоні спортивного комплексу Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

У старті взяли участь близько 30 дітей і молодих людей у віці від 4-х років, які пробігли дистанцію 400 м. Учасників із синдромом Дауна супроводжували здорові діти, спортсмени з футбольної академії, а також їхні батьки. Організатори вирішили, що, долаючи одну дистанцію, різні діти зможуть подружитися між собою, а "сонячні" - соціалізуватися.

За словами організатора заходу, керівника бігового клубу Олени Привалової, подібні забіги раніше не проводилися. Зазвичай у благодійних спортивних заходах беруть участь здорові люди, які хочуть допомогти особливим.

"Батькам дітей з синдромом Дауна буває психологічно складніше, ніж дітям. Тому що діти можуть спертися на своїх батьків, а на кого спертися мамі, яка бореться за свою дитину щодня і не знає, що чекає на її завтра? Тому хотілося подарувати емоції батькам. Я мама двох дітей-спортсменів і знаю, як хвилююче, коли нагороджують дитину медаллю. Тому ми організували все так, щоб кожна дитина отримала справжню спортивну медаль, подарунок, диплом, футболку", - розповіла Олена Привалова.

Старт забігу дала заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, яка подякувала організаторам заходу за важливу соціальну місію. За її словами, соціальна політика міста заснована на тому, щоб надавати допомогу кожній людині, кожній дитині, незалежно від нозології та приналежності до соціальної групи.

"Ми ніколи нікого не ділимо. Дивимося індивідуально на кожну ситуацію і, виходячи з цього, надаємо допомогу. З кожним днем Харків стає більш толерантними і добрим до людей, які потребують особливої уваги. Толерантне ставлення має стати громадянською філософією, його потрібно виховувати не один день. Я думаю, що мине якийсь час, і ми будемо розуміти, як правильно вести себе з такою дитиною і дорослою людиною. Серед людей з синдромом є успішні і навіть геніальні люди", - зазначила заступник міського голови.

Слова віце-мера підтвердила мама учасника забігу Галина Юрченко. Вона розповіла, що її 30-річний син Роман веде активний спосіб життя і завойовує медалі на змаганнях за кордоном.

"Роман у нас народився в 90-і роки. Тоді не було психологів, в школу таких дітей не брали. Я методом проб і помилок сама шукала правильні шляхи, зараз з батьками працюють. Роман - дуже доброзичливий, відкритий, хоче бути в колективі, але сам соромиться підійти. Дуже любить спорт, плаває, займається десятиборством. У змаганнях з плавання навіть перше місце посів. Був в Польщі, Німеччині, вдома вранці займається на тренажері. Ходив у циркову студію "Старий цирк". Для нашої родини та інших сімей, де є діти з особливостями, важливо бути в соціумі, з усіма. Цей забіг ще раз показує, що такі люди є, що вони хочуть брати участь у змаганнях, вчитися, ходити на молодіжні заходи", - розповіла Галина Юрченко.

Організатори відзначили, що планують проводити подібні заходи і в майбутньому, щоб подарувати радісні емоції ще більшій кількості дітей.




Новини в тему

12 cічня 2024
Харків'яни позмагаються за нагороди ЧЄ з шорт-треку
24 жовтня 2023
Харків'янки не потрапили у фінал етапу Кубка світу з шорт-треку
13 жовтня 2023
Харківʼяни позмагаються за нагороди Кубку світу з шорт-треку
03 жовтня 2023
Шорт-трек. Харківʼяни здобули у Польщі 9 медалей
02 жовтня 2023
У Харкові нагородили учасників онлайн забігу Kraken run
10 вересня 2023
На велодоріжці відбувся забіг «Біжи та Перемагай»
29 серпня 2023
У Харкові відбудеться забіг до Дня фізичної культури та спорту "Біжи та Перемагай"
25 листопада 2022
Шорт-трек. Харків’яни виграли етап юніорського Кубку Європи ISU
11 липня 2022
Долучайтеся до онлайн забігу "Харків – місто-герой"
03 cічня 2022
Відома нова дата Plarium Kharkiv International marathon
Інформаційні платформи