Під бомбами мріють про олімпійське золотоі

31 cічня 2024

Напередодні Олімпіади-2024, яку прийматиме Париж, французькі журналісти приїхали до Харкова, щоб поспілкуватися з одними з найголовніших претенденток на золото – з титулованими близнючками Мариною та Владою Алексіївими.

Під час занять артистичним плаванням посмішка на обличчі – невідʼємна частина виступу. Для Марини та Владислави Алексіївих, харківських близнючок, які мріють про золото паризької Олімпіади, нічого не змінюють навіть тренування під бомбами.

22-річні сестри, які виграли бронзу в Токіо у 2020 році, є одними з найбільших сподівань України на золоту медаль в Парижі цього літа.

За майже два роки війни випробування, через які пройшли ці спортсмени з яскравою посмішкою під час тренувань, – втеча зі свого міста, переживання бомбардувань – розширили межі їхньої свідомості та підвищили рішучість.

У рідному Харкові Влада і Марина тренуються у басейні без вікон, зруйнованому під час ракетного обстрілу у 2022 році, та без генератора для підігріву води в басейні під час відключень електроенергії.
За останні місяці їм інколи доводилося «бігти в підвал у мокрих купальниках», коли вибухи були надто близько до їхнього басейну, розповіла Марина:

«Розбомбили все: наш басейн, де ми почали тренуватися, нашу школу, центр міста».
Але Харків – це епіцентр національного артистичного плавання. І це їхній дім.

«Коли почалася війна, ми не знали, що робити, — згадує Владислава. Тоді ми зрозуміли, що нашою головною метою буде продемонструвати мужність у всьому світі під час змагань».

«Показати, що Україна ще жива», – додає Марина.
У перші дні війни, коли російські танки підійшли до підступів до Харкова, близнючкам довелося евакуюватися разом зі збірною України з артистичного плавання, потім вони втекли до Італії, де тренувалися півроку.

Згодом сестри повернулися у Харків, бо «набагато краще бути всім разом, (навіть) без електрики чи музики для тренувань».

Вони більше не виїжджали зі свого міста, хіба що на змагання за кордон.

Зазвичай вони тренуються шість днів на тиждень.

«Читаємо новини і коли бачимо, що все гаразд, продовжуємо навчання. У разі небезпеки йдемо в бомбосховище», — каже Влада. Початок дня о 6:30 ранку.

Двійнята і навіть трійні – не рідкість у світі артистичного плавання.

Але те, що зазвичай розглядається як перевага для сестер, може не нашкодити їм після зміни правил оцінювання виступів, які набули чинності минулого року. Тепер критерії зосереджені більше на технічних елементах, а не на художньому ефекті.

«Наші тренери не задоволені зміною правил», — каже Марина, яка каже, що тепер номери виглядають «справді нехудожньо».

Фінальні відбіркові змагання відбудуться на чемпіонаті світу в Катарі в лютому. У червні в Белграді також відбудеться Чемпіонат Європи, який розглядається як генеральна репетиція Олімпіади.

«Це справді найважливіший момент у нашому житті», — резюмує Влада, підкреслюючи, що їм довелося готуватися в «несправедливих умовах» порівняно з конкурентами.

росія, спортсмени якої традиційно виступають у цьому виді спорту, не братиме участі в Олімпіаді, російські команди були відсторонені від змагань після вторгнення в Україну.

Але в грудні Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дозволив російським і білоруським спортсменам брати участь в Іграх за умови, що вони змагатимуться під нейтральним прапором, за винятком командних змагань, і що вони не будуть активно підтримувати російський наступ.

«Ми тренуємося по сім годин на день і у нас одна мета — показати мужність нашої країни всьому світу».

За їх словами, виграш медалі в Парижі був би найкращою відповіддю їхнім російським конкурентам.

З репортажу журналістів Анни Мальпас у Харкові спільно з Джонатаном Брауном у Києві, Філіпом Сьюберскі у Монпельє (Франція), Діаною Фальконер у Фукуока (Японія).

Агентство Франс Пресс


← Всі статті


Інформаційні платформи