Знайомтесь! Харківський «Слобожанець» - чемпіон України з водного поло!

12 жовтня 2016 18:00

Харківський «Слобожанець» цього року створив своєрідну сенсацію на українській ватерпольній арені - відвоював титул чемпіона України у львівського «Динамо», яке три попередні сезони поспіль було найсильнішим у національній першості. А наприкінці вересня «Слобожанець» ще й відібрав у «Динамо»  Кубок Львова у них же вдома на однойменному міжнародному турнірі.

Хочемо ближче познайомити харків’ян з командою, яка є справжньою гордістю і спортивною славою міста. Для цього підготували серію статей про гравців харківського "Слобожанця".

Розпочнімо з капітана «Слобожанця», голкіпера Віталія Петрова.

Віталій ПЕТРОВ, 29 років.

Капітан і душа команди.

Воротар (№1).

Майстер спорту.

Народився 20 червня 1987 року у Харкові.

Зріст – 183 см, вага – 85 кг.

Перші кроки у спорті. У три роки батьки привели хлопця на плавання, яке він не дуже любив і, зізнається чесно, у старшому  шкільному віці часто прогулював. Коли Віталію було 14-ть років, батьки задумали віддати його у місцеве спортивне училище – Харківське державне вище училище фізичної культури №1. Але, щоби пройти відбір, необхідно було на тестуванні з плавання потрапити у тринадцятку кращих. Чи навмисно, чи без умислу Віталій фінішував тоді чотирнадцятим і відбір в училище не пройшов – батьки засмутилися, а ось хлопець ні.

Тоді Віталіка, якому на той момент виповнилось 15-ть, завели на водне поло і, сподіваючись «розбудити» у хлопця совість, розповіли про його хресного Олексія Федоркова, який свого часу був гравцем ватерпольної збірної СРСР. Ось тут батьки не прогадали: крім того, що цей спорт сподобався синові, ще й талант до ватерпольної гри швидко проявився. Більше того – Віталій таки вступив до того спортивного училище на відділення водного поло.

Голкіперська кар’єра. А вже за рік тренувань, у 16-ть років, Віталій потрапив до дорослої ватерпольної команди. Спершу захищав ворота команди НТУ ХПІ (Харківського Політехнічного Інституту).  З 18-ти років грав за БМК м.Харкова, у складі якого також виступав в Лізі чемпіонів та Євролізі!

Потім, з 22-х років, на кілька сезонів перебрався до маріупольського «Іллічівця».  

Після розформування  «Іллічівця» у 2014 році повернувся до Харкова, взяв участь в одному турі чемпіонату України у складі тоді ще новосформованого  «Слобожанця» і поїхав до ізраїльського клубу «Sharks» (в перекладі «Акули»), куди його запросили.  По можливості виступав і за «Слобожанець».

На початку 2016 року остаточно повернувся у «Слобожанець» і долучився до першої історичної перемоги команди в чемпіонаті України (сезон 2015/2016)!

Досягнення. Чемпіон України у складі «Слобожанця».  Багаторазовий чемпіон України у складі команд БМК та «Іллічівець», неодноразовий володар Кубка України у команді БМК. Двічі визнавався кращим  воротарем України - у чемпіонатах України сезонів 2012/2013рр. та 2013/2014рр.

«Золотий гол». На Кубку України-2013, де виступав за Маріуполь,  у 3-му періоді забив омріяний для кожного воротаря ЗОЛОТИЙ ГОЛ -  від воріт до воріт. Хоч і програли маріупольці тоді, проте ці змагання стали знаковими у його кар’єрі!

Національна збірна. В юніорську збірну потрапив у віці 16-ти років. Кістяк тієї збірної складали гравці 1985 року народження, від яких Віталій був на два роки молодший. Але навіть не це вважає одним з головних факторів у розвитку своєї ватерпольної майстерності… Віталію пощастило у збірній тренуватися під керівництвом легендарного ватерполіста, олімпійського чемпіона – св.п. Олексія Баркалова.

Незабаром потрапив і до дорослої збірної, за яку грає по сьогоднішній день. Найвагоміший результат у складі збірної - вихід у плей-офф чемпіонату Європи (2014 рік). Визнавався і кращим воротарем - у 2012 році на міжнародному турнірі у Польщі. У 2015 році призначався капітаном команди на І кваліфікаційний тур чемпіонату Європи.

Тренери: Олег Смеркус, Євген Носик, Олександр Надєждін, Олександр Обединський, Сергій Столяров, Сергій Колточихін.

Освіта: вища - НТУ Харківський політехнічний інститут, маркетолог.

Сімейний стан: Одружений. Разом з коханою дружиною Юлею виховують 5-річного Кирила та малюсіньку Мілану.

Хобі: У майбутньому планує багато подорожувати світом разом з сім’єю і це зробити своїм хобі.

Життєво кредо: Завжди і у всьому залишайтеся людьми!

Далі буде…

Підготувала Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи