В ногу з часом. Харківські шкільні ліги оцифрували

07 вересня 2021 10:04

Впровадження цифрового процесу в систему шкільних ліг почнеться у новому сезоні 2021/2022. Він стане для учасників тестовим.

Департамент у справах сім'ї, молоді та спорту спільно з Департаментом освіти завершили роботу над цифровою трансформацією організаційних процесів в системі шкільних спортивних ліг Харкова. 

Що це означає

Кожен сезон спортивних шкільних ліг ми намагаємося зробити змагальний процес не тільки цікавим і захоплюючим для дітей. Наша мета - якомога більше спростити та полегшити організаційні моменти. І ось тепер кожен учасник тієї чи іншої спортивної шкільної ліги зможе легко і просто через особистий кабінет дізнаватися, створювати та редагувати необхідну інформацію. 

Учень/гравець зможе на сайті ХСШЛ:

  • вибирати види спорту, в яких він бажає займатися. 

Спортивній організації, яка проводить шкільну лігу, на сайті ХСШЛ будуть доступні наступні опції:

  • створення шкільної ліги, її етапів і форматів проведення;
  • автоматичне формування груп та турів;
  • перегляд складу команд на конкретну гру/матч;
  • фіксація результатів зустрічей;
  • автоматично сформовані турнірні таблиці та скачування протоколів поєдинків. 

Учитель фізкультури на сайті ХСШЛ зможе:

  • переглядати і вибирати ліги, в яких можна взяти участь у майбутньому сезоні;
  • формувати команди;
  • додавати учнів/гравців в команди;
  • переглядати розклад ігор/матчів;
  • формувати команду на конкретну гру/матч.

Збережені зміни будуть доступні для перегляду всім: школярам, тренерам, суддям і вчителям. 

Як все починалося

Історія ХСШЛ налічує всього 8 років. Але за цей час ми багато встигли зробити. У 2013 році була поставлена мета вивчити успішний світовий досвід організації та проведення шкільних спортивних ліг. Вже через рік ми впровадили його в систему загальноосвітніх навчальних закладів міста Харкова та провели змагання серед 2400 учасників у двох видах спорту - бадмінтон та гандбол.

Сезон 2015/2016 показав, що ми на вірному шляху - в системі шкільних спортивних ліг Харкова змагання проводилися вже у 4 видах спорту. До бадмінтону та гандболу додався звичайний та вуличний баскетбол. Кількість учасників перевищило 8 тисяч.

Змагальний процес настільки захоплює школярів, що наша команда в сезоні 2016/2017 приймає рішення запустити ще 3 ліги - волейбольну, регбійну та лігу з черліденгу. Результат рекордний - за перемогу борються 10 тисяч дітей.

Протягом наступних трьох сезонів в систему ХСШЛ планомірно впроваджуються футбол та легка атлетика, шахи та армрестлінг. Кількість учасників - понад 15 тисяч! Такого масового змагання серед школярів немає ні в одному місті України!

Щоб зробити змагання ще більш видовищними та цікавими, у 2021 році ми виготовили для кожної ліги логотип та оригінальні кубки з індивідуальним дизайном. Ці трофеї перехідні. Ними володіє переможець поточного сезону до фіналу наступного. Крім того, кожна команда отримала власну емблему, що ідентифікує її серед всіх учасників. Логотип свого навчального закладу діти вибирали спільно зі своїми наставниками - вчителями, які представляють їх колектив на змаганнях. 

Що далі

У сезоні 2021/2022 наша команда планує провести змагання вже у 13 спортивних шкільних лігах. До вже існуючих додадуться бейсбол, софтбол та воркаут. Наша мета - збільшити кількість школярів, які займаються спортом на постійній основі і ведуть здоровий спосіб життя. Ми зможемо довести всій країні, що зі звичайної шкільної команди можна виховати команду майстрів, які будуть підкорювати світові та олімпійські п'єдестали!


Теги:


Інформаційні платформи