У Харкові відбулося інклюзивне спортивне свято

05 липня 2021 09:17

Спортивне свято "Естафета патріотів" для людей з інвалідністю та дітей з синдромом Дауна відбулося на стадіоні "Старт". Захід відвідали більше 300 людей.

Мета заходу - інтегрувати людей з інвалідністю, зокрема дітей з синдромом Дауна, в повсякденне життя суспільства, розповіли організатори змагань, засновники благодійного фонду "Привалова RUN" Олена та Олег Привалови.

"Ми хотіли продемонструвати харків'янам і самим особливим діткам, що люди з інвалідністю можуть реалізувати себе в житті і навіть завоювати олімпійське "золото". Для цього потрібно не замикатися в собі, а спілкуватися, дружити і займатися спортом. До того ж, ми намагаємося навчити суспільство толерантно ставитися до "сонячних" діток і тих, хто пересувається на візку. Вони чи не найбільше за всіх потребують турботи, уваги та поваги", - зазначили на відкритті Привалови.

Втілити задумане у життя організаторам допомагали молоді харківські спортсмени - баскетболісти з "Политехника", футболісти академії "Динамо", гімнастки з "Востоку" та інші. Вони провели для присутніх майстер-класи та показові виступи зі своїх видів спорту.

Власним прикладом надихали чемпіон світу з армрестлінгу Микола Татевосян, чемпіон світу з лижних гонок, ветеран-афганець Микола Овчаренко та чемпионка світу з біатлону Людмила Павленко.

"Ви все можете и зможете. Головне - поставити мету і сильно захотіти. Іноді мені навіть не віриться, що маю такі регалії і медалі, здається, що я звичайна жінка. А потім хтось скаже, і згадую, що я особлива, що я змогла!" - розповіла присутнім Людмила Павленко.

У програмі заходу були ігрові активності - реконструкція лицарських боїв, змагання авіамоделістів, підйом на повітряній кулі, денний феєрверк і смаколики. "Сонячні" діти спробували свої сили забігах на невеликі дистанції, а візочники - в естафеті. Директор Департаменту у справах сім'ї, молоді та спорту Олексій Чубаров зазначив: організатори кожному підібрали розвагу до душі.

"Міська влада ставить собі за мету збільшити кількість городян, які займаються спортом на постійній основі мінімум до 30%. Дуже класно, що у нас з'являються небайдужі до "особливих" діток, ті, хто допомагає їм всебічно розвиватися, вести здоровий спосіб життя, залучає до занять спортом їх та їхніх батьків. Думаю, разом ми досягнемо поставленої мети. Адже кожен із присутніх може стати чемпіоном, принаймні для себе і своєї родини", - підкреслив Чубаров.

Учасники свята отримали грамоти, медалі та подарунки, а 9-річний Микита Каратаєв, учень міської спеціальної школи для хворих на ДЦП, - контракт від БФ "Привалова RUN" на щомісячну стипендію для підготовки до участі в Паралімпійських змаганнях з легкої атлетики.

Свято пройшло під патронатом секретаря Харківської міської ради Ігоря Терехова.




Новини в тему

29 листопада 2023
Романенко оформила золотий дубль на ЧУ з велокросу
14 листопада 2023
Харківські велосипедисти виграли медалі нацзмагань з велокросу
31 жовтня 2023
Харківські велосипедисти здобули нагороди ЧУ з велокросу
17 жовтня 2023
Харківські велосипедисти відзначилися на серії національних змагань з велокросу
10 листопада 2022
Харківські велосипедисти відзначилися на ЧУ з велокросу
21 cічня 2022
Кінаш і компанія - 12-ті у змішаній естафеті на юніорському ЧЄ
20 cічня 2022
Кінаш – 10-й в індивідуальних перегонах на юніорському чемпіонаті Європи
28 грудня 2021
Кінаш та компанія – віце-чемпіони України з біатлону
15 вересня 2021
Запрошуємо городян та гостей міста на благодійний забіг
01 липня 2021
У Харкові пройде інклюзивна "Естафета патріотів"
Інформаційні платформи