У Харкові пройшов фестиваль інтелектуальних видів спорту та чемпіонат України з гри Го

05 листопада 2018 09:34

Фестиваль з інтелектуальних видів спорту «Інтелліада» і чемпіонат України з гри Го серед дітей і юніорів пройшли 3-4 листопада в Харкові (у клубі «Золотий Лев»).

Як повідомив голова Харківської міської федерації Го, організатор заходу Євген Абросимов, ці два заходи проходять одночасно. 3 листопада - безкоштовний для участі фестиваль, на якому представлені федерації шашок, шахів, спортивних нард, російських шахів, гри Го, різні клуби з розвитку дитячого інтелекту, інтернет-магазини, які займаються продажем інтелектуальних ігор, Харківський державний університет харчування і торгівлі. Крім того, Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка і Харківський літературний музей знайомлять дітей з літературою.

Євген Абросимов зазначив, що мета фестивалю - привернути дітей до інтелектуальної праці. На фестивалі діти також можуть отримати подарунки, надані Департаментом у справах сім'ї, молоді та спорту. Для цього їм потрібно відповісти на питання, які підготували учасники фестивалю.

«Кожна локація підготувала завдання, тренери або педагоги дивляться, як дитина їх виконує, і оцінюють її працю від однієї до трьох «ідей». Мінімальна вартість подарунка - шість «ідей». Щоб виграти подарунок, потрібно відвідати мінімум дві локації. Дитина йде на пункт обміну і дивиться, які подарункові набори, різні комплекти ігор вона може виграти. Якщо хоче подарунок подорожче, то повинна відвідати ще більше локацій і докласти зусиль, щоб отримати 9-12 «ідей», - розповів Євген Абросимов.

Одночасно з фестивалем в Харкові вперше пройшов чемпіонат України з гри Го серед дітей і юніорів в чотирьох номінаціях - до 9 років, до 12 років, до 16 років і до 20 років. Чемпіонат завершиться завтра, 4 листопада. У ньому беруть участь 60 гравців - з Харківської, Рівненської областей, з Києва, Дніпра і Одеси, де дуже розвинений цей вид спорту.

Як зазначив Євген Абросимов, до сих пір, близько 15 років, чемпіонат приймало місто Рівне, де сильна тренерська команда і гравці, які займали призові місця на чемпіонатах Європи та інших міжнародних змаганнях. У Харкові федерація існує лише три роки, але за цей час місту вдалося перехопити такий престижний чемпіонат, оскільки кількість гравців в Го за цей час значно збільшилася - практично до ста дітей.

Призери чемпіонату України зможуть взяти участь у чемпіонаті Європи, а потім - поїхати в Пекін на чемпіонат світу серед дітей з гри Го і отримати титул міжнародного професійного гравця.

«Гра Го - це офіційний міжнародний вид спорту. Коли олімпійські ігри проходять в Азії, де Го визнане найсильнішим видом спорту, пов'язаних з інтелектом, то гра входить до складу олімпійських видів спорту. В Європі Го в олімпійську програму не включають, бо всі професіонали знаходяться в Азії», - пояснив Євген Абросимов.

Він зазначив, що вже є програми, які дозволяють викладати гру в ДЮСШ і школах.

«Ми проводили наукове дослідження, в якому взяли участь близько 30 дітей. За спеціально розробленим спортивним тестом дивилися на когнітивні нейробіологічні реакції у дітей, на психологічний стан. Це діти першого класу, які ходять на факультатив і грають в Го і які навчаються за звичайною шкільною програмою. Як показала практика, у цих дітей психологічний стан і розумова активність зберігає стабільність і показує розвиток. Один з провідних японських університетів провів дослідження, і вони показали, що гра Го не тільки сприяє повноцінному розвитку мозку, але ще і збільшує рівень системно-аналітичного мислення у дітей. А якщо дитина почне грати якомога раніше, то буде дивитися на картинку в цілому, а не на її окремо взяті фрагменти», - розповів про користь інтелектуальних ігор та видів спорту організатор заходу.

Він зазначив, що в Харкові заняття з гри Го проходять в різних районах, в тому числі в Будинку вчених.

Довідка.  Го - логічна настільна гра з глибоким стратегічним змістом, що виникла в Давньому Китаї. Входить до числа п'яти базових дисциплін Всесвітніх інтелектуальних ігор. У гру грають два гравці, один з яких отримує чорні камені, інший - білі. Суть гри - відгородити на ігровій дошці каменями свого кольору більшу територію, ніж противник.

«Інтелліада» - дитячий спортивно-інтелектуальний ярмарок, мета якого - познайомити батьків і дітей з провідними напрямками з розвитку дитячого інтелекту в Харкові і знайти для дитини нове захоплення. Проходить щорічно. Цього року фестиваль відбувається втретє.




Новини в тему

19 грудня 2023
Запрошуємо на "Дитячі різдвяні розваги"
10 серпня 2023
Куценко зібрала повний комплект нагород молодіжного чемпіонату Європи з шашок
21 липня 2023
У Харкові відбувся Фестиваль робототехніки
18 липня 2023
Запрошуємо на Фестиваль робототехніки
21 червня 2023
Анікєєв виграв командний чемпіонат Європи із шашок-100
04 лютого 2023
У Харкові пройшла виставка робототехніки
31 cічня 2023
У Харкові пройде виставка робототехніки
20 грудня 2022
На Харківщині пройшов хореографічний фестиваль “Велика країна 2022”
08 листопада 2022
Куценко виграла юнацький ЧС з шашок-100
09 лютого 2022
Анікєєв виграв міжнародний онлайн турнір
Інформаційні платформи