У Харкові попрощалися з Юрієм Поярковим

14 лютого 2017 09:18

Громадянська панахида за дворазовим олімпійським чемпіоном, легендарним волейболістом Юрієм Поярковим, який помер минулої п'ятниці, відбулася сьогодні, 13 лютого, в Харкові.

У церемонії, яка пройшла в колонній залі Північного корпусу Харківського національного університету ім. В. Каразіна, взяли участь заступники Харківського міського голови, директори департаментів Харківської міськради і голови райадміністрацій, представники обласної влади, спортивні функціонери та спортсмени, колеги, друзі покійного, харків'яни.

Як зазначила заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, за свою спортивну кар'єру Юрій Поярков здійснив революцію в волейболі, виграв багато титулів і став легендою. За дуже потужну подачу, що не береться, вболівальники і журналісти називали його «людиною-катапультою».

«Але найголовніший титул, який він проніс через всі ці роки, - це надзвичайно скромна, доступна і порядна людина. Усім своїм життям Юрій Михайлович надав честь місту Харкову, роблячи те, що він робив, живучи так, як він жив. Юрій Поярков відноситься до числа тих, чиє життя не вимірюється віком. Про таких людей ми говоримо: «Пішли передчасно», тому вони потрібні суспільству як приклад і каталізатор, який змушує вчитися, працювати і рухатися вперед. Я впевнена, що учні і послідовники Юрія Михайловича обов'язково зроблять все, щоб його справа жила довго і щоб його здобутки не згасали в тих перемогах, які ще попереду», - сказала Світлана Горбунова-Рубан.

Усі учасники громадянської панахиди, не забуваючи про спортивні досягнення харківської легенди, відзначали саме його людські якості.

«Перш за все, це глибока порядність. Не знаю нікого, хто міг би сказати про Пояркова хоч щось погане! Маючи такі титули і звання, він міг увійти в будь-які кабінети, вирішити якісь свої питання, але він ніколи цим не користувався. Дуже скромним був, ніколи не випинав свої спортивні заслуги», - зазначив професор кафедри Харківської національної академії фізичної культури Валерій Марченко, який знав Юрія Пояркова ще в молодості.

Як повідомив президент Федерації волейболу України Михайло Мельник, який також взяв участь у громадянській панахиді, виконком ФВУ прийняв рішення, що щорічний фінал Кубка України з волейболу відтепер носитиме ім'я Юрія Пояркова.

Після церемонії прощання на міському кладовищі №2 відбувся похорон.

Довідка. Юрій Михайлович Поярков народився 10 лютого 1937 року. Дебютував у збірній СРСР з волейболу в 22 роки. Дворазовий олімпійський чемпіон Токіо (1964) і Мехіко (1968), бронзовий призер Олімпіади в Мюнхені (1972). Дворазовий чемпіон Всесвітніх універсіад. Дворазовий чемпіон Європи та світу. Член виконкому Федерації волейболу України. Ім'я Юрія Пояркова внесено до Книги рекордів Гіннесса (три олімпійські медалі на трьох Олімпіадах, в тому числі дві золоті). Працював на кафедрі олімпійського та професійного спорту і спортивних ігор Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди. Президент тенісного клубу «Унікорт». Почесний громадянин міста Харкова (1999).



Новини в тему

11 грудня 2023
"Перуджа" Плотницького вдруге поспіль виграла клубний чемпіонат світу з волейболу
17 листопада 2023
Плотницького вдруге поспіль визнали MVP матчу італійської Суперліги з волейболу
02 листопада 2023
"Перуджа" Плотницького вп’яте в історії завоювала волейбольний Суперкубок
29 вересня 2023
Українці стартують у відбірковому турнірі на літні Олімпійські ігри-2024
14 серпня 2023
Чоловіча збірна України з волейболу розпочала підготовку до Євро-2023
31 липня 2023
Україна здобула бронзу Кубка претендентів з волейболу
26 червня 2023
Плотницький і компанія – віцечемпіони Золотої Євроліги
19 червня 2023
Україна здобула шосту поспіль перемогу й рекордно виграла груповий раунд Золотої Євроліги з волейболу
15 червня 2023
Україна здобула п’яту перемогу в чоловічій Золотій Євролізі з волейболу
15 березня 2023
"Перуджа" з Плотницьким рекордно виграла регулярний чемпіонат Італії
Інформаційні платформи