Тренер харківського ватерпольного «Слобожанця» Сергій Колточихін: «Сподіваюся, нас прийде підтримати якомога більше харків’ян»

27 березня 2016 14:25

Головний тренер харківського ватерпольного «Слобожанця»  Сергій Колточихін розповів про підготовку команди до п’ятого туру чемпіонату України серед чоловіків, який прийматимуть вдома, у Харкові, з 27 по 31 березня. Готуючись до цих змагань, харків’яни встигли завоювати бронзові нагороди у Республіці Молдова та посилити команду новим гравцем. Про це та багато іншого у нашій розмові.

- Сергію Валентиновичу, у боротьбі між «Слобожанцем» та «Динамо» поки що паритет: в 1-му і 2-му турах чемпіонату України сильнішими були львів'яни, а в 3-му і 4-му турах перемогли харків'яни.  Зараз у Харкові визначиться  лідер турнірної таблиці. З огляду на це, чи максимально ваша команда готувалася до п’ятого туру?

- Готувались, як могли, з огляду на наші сьогоднішні реалії.  Ми не маємо можливості тренуватися систематично і цілеспрямовано – у хлопців навчання, робота. Я вже неодноразово повторював, що всі ватерполісти грають у «Слобожанці» виключно на ентузіазмі.   Щоб вони професійно займалися водним поло (а це дворазові тренування щодня), треба виплачувати їм зарплати, на що ми фінансово неспроможні.  Та коли готувалися до п’ятого туру, нам неочікувано поталанило.

- Цікаво! Розкажіть докладніше….

- Коли ми 7-го березня повернулися до Харкова з четвертого, київського, туру, встигли  лише  раз потренуватися і басейн закрили на кілька днів у зв’язку з державними вихідними. 11-го березня відновили тренування. Відносно повним складом провели 3-4 тренування з загальнофізичної та плавальної підготовки. І тут – отримали запрошення на міжнародний турнір до Кишинева – на відкриту першість Республіки Молдова. Дуже вчасно. Адже «Слобожанець», на жаль, вже декілька років не має спонсора, тому дозволити собі підготовку за кордоном, як-от, наприклад, наші головні суперники - львівське Динамо, не можемо. А завдяки запрошенню змогли вивести основну частину команди хоч на кілька днів за кордон.  18-го березня «Слобожанець» на чолі з другим тренером команди  Сергієм Столяровим вирушили до Молдови. Повним складом поїхати ми не змогли. В’ячеслав Скрипник та Дмитро Дудіков залишились працювати, Кирило Наволоков у пріоритеті має навчання і не пропускає пар, а у воротаря Віталія Петрова народилася донечка. Так що поїхало лише пів складу «Слобожанця», хоч в певній мірі це і добре.

Чим же добре?

-  Тому що в офіційних іграх нашого українського чемпіонату молоді гравці не мають можливості вийти на воду та проявити себе. А у Молдові їм випала гарна нагода людей подивитися і себе показати.

Вас можна привітати зі здобуттям медалей  на відкритій першості Молдови?

-  Так, ми завоювали «бронзу». Хоч медалі не були нашим завданням, просто хотіли, щоб молодь пограла. У Молдові на воду виходили і наші наймолодші - 14–річні та 15-річні юнаки. У Кишиневі команда перед змаганнями провела три плавальні тренування, трохи попрацювали з еспандерами, а вже в рамках змагань зіграли чотири матчі.

З якими командами грали?

-  З національними збірними Білорусі і Молдови, молодіжною збірною Молдови та місцевою ветеранською командою.

Бронзова медаль, звичайно, приємно. Та чи Ви, як тренер, цілком задоволені виступом команди на цих змаганнях?

-  Звичайно. Результат хороший, особливо, якщо врахувати, що «Слобожанець», хоч і виступає серед дорослих команд, складається в основному з молоді, а два ветерани – 33-річний В’ячеслав Скрипник та 28-річний Віталій Петров  до Молдови не поїхали. Тож реально зіграли молоді.

І як молодь впоралась?

-  У перший день з доволі хорошою перевагою перемогли ветеранів 9:4, потім здолали  молодіжну збірну Молдови у м’ячів п’ять-шість. А ось дорослій збірній Молдови програли 9:5. Хоча поступилися лише в одному періоді, а у трьох перемогли, однак у тому програному періоді пропустили п’ять м’ячів (1:6) і наздогнати вже не зуміли.

Грою з білорусами ще один тренер команди Сергій Борисович Столяров задоволений, хвалив молодь.

Хвалив? Але, як розумію, білорусам програли?

-  Це була хороша гра! 6:7 на користь білорусів. Ми на останній секунді, разом з фінальною сиреною, зрівняли рахунок, однак судді вирішили, що сирена пролунала на півсекунди раніше, ніж м’яч потрапив у ворота. Тому цю гру нам записали у програш.

Чи встиг «Слобожанець» потренуватися повним складом до початку 5-го туру?

-  Повним складом змогли зібратися лише 24 березня, тобто за два дні, до початку туру.

Яке загальне налаштування команди – чи оптимальне, бойове? Адже у минулому сезоні чемпіонату України ви поступилися «Динамо» саме у домашніх матчах?

-  Сподіваюся, нас прийде підтримати якомога більше харків’ян, а ми, звичайно, будемо старатися. Мені зараз важко сказати, як мої налаштовані. У нас в четвер був спаринг з командою ХПІ (Харківського Політехнічного інституту), з якою тренуємось разом в одному басейні. Спаринг був легким,  ми перемогли з дуже великим відривом у рахунку, гра навіть в певний момент втратила цікавість.  Не беруся стверджувати, чи то ми добре підготовлені і налаштовані, чи, може,  ХПІ погано зарядилося на гру.

У своєму інтерв’ю  нападник львівського «Динамо» Юрій Бегень прокоментував: «В останньому матчі «Слобожанцю» у Києві ми програли фізично. Мабуть, це перший раз за усю історію наших протистоянь. Вважаю, суперник нас «переплавав».  Ви можете підтвердити, що сьогодні Ваша команда краще підготовлена фізично?

-  Про що Ви говорите! У Львова грають досвідчені Олексій Шведов, Віктор Момот, Сергій Грішин, яким вже добре за тридцять. Олександр Дядюра, Юрій Бегень, Юрій Маметьєв, яким під тридцять. І тренуються вони частіше завдяки постійній спонсорській підтримці. Мої ж значно молодші і тренуються несистематично. Хочете сказати, що Кирило Наволоков, наприклад, який через навчання приходить в басейн лише тричі на тиждень, фізично готовий краще від «динамівців»?!  Нісенітниця!

Тоді за рахунок чого ж «Слобожанець» вже два тури поспіль обігрує «Динамо»?

-  Я вважаю, що ми більш зіграні. І хоч у нас в команді гравці різного віку, у всіх - єдине розуміння гри. Ми зі Сергієм Столяровим останні шість-сім років робимо акцент на тому, щоб команди всіх вікових категорій тренувалися і грали в одному напрямку. Можливо, хтось на такі нюанси не звертає уваги, може хтось навіть вважає, що ми неправильно працюємо. Але я бачу результат. Коли до мене  у «Слобожанець» приходять новачки – чи то 1997 чи  то 1999 року народження, їх гра однакова, між ними немає розбіжностей. І коли я кажу «зіграй ось так» – усі новачки розуміють, що я від них хочу. Я вважаю, у цьому сила нашої харківської школи водного поло. «Слобожанець» сьогодні найбільш зіграна команда серед всіх українських ватерпольних колективів. Зараз у мене в команді ватерполісти різного віку, прийшли від різних тренерів, але вони швидко зігралися, розуміють і читають дії один одного на воді.

Чи всі основні гравці «Слобожанця» зіграють у 5-му турі?

-  Так. Олександр Єрмаков, який захворів на змаганнях у Кишиневі, вже одужав. Решта гравці, дякувати Богу, у відмінному здоров’ї та настрої. А ще до нас повернувся ветеран Генадій Зайцев, який також зіграє на цьому турі.

Розклад ігор команди «Слобожанец» (ігри пройдуть в басейні ХПІ):

  • 27 березня (неділя) - «Слобожанец» - НТУ «ХПІ» (Харків), початок - о 18:45;
  • 28 березня (понеділок) - «Слобожанец» - «Динамо» (Львів), початок - о 21:15;
  • 29 березня (вівторок) - «Слобожанец» - ВК «Маріуполь», початок - о 13:30;
  • 30 березня (середа) - «Слобожанец» - ОНМА (Одеса), початок - о 21:15;
  • 31 березня (четвер) - «Слобожанец» - збірна Київської області, початок - о 13:30.

 

Розмовляла Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи