Тренер харківського «Слобожанця» Сергій Колточіхін: «У нас з'явився реальний шанс перемогти в чемпіонаті України»

11 квітня 2016 17:00

Харківський «Слобожанець» не полишає надій перемогти в чемпіонаті України з водного поло серед чоловіків, незважаючи на поразку від львівського «Динамо» в домашньому матчі 5-го туру. По-перше, поступилися мінімально - лише одним м'ячем - 3: 4, по-друге, програли виключно на своїх помилках, а в загальному ніскільки не слабші динамівців - діючих чемпіонів України і головних конкурентів в боротьбі за національне «золото». Головний тренер «Слобожанця» Сергій Колточіхін з цього і почав розмову:

- Граємо з львів'янами на рівних і анітрохи не поступаємося їм. Це не моя думка, яку можуть назвати суб'єктивною, оскільки я треную «Слобожанець». Так вважають багато гравців і тренерів інших, незацікавлених, команд. І ігри свідчать про те ж: ми тричі мінімально поступилися львівському «Динамо» - в 1-му, 2-му і 5-му турах з рахунками 3:5, 3:4 і 3:4 відповідно, зате в 3-му і 4-му турах перемогли їх - 9:6 і 7:6. І зараз на харківському турі за натиском, плавальною підготовкою ми виглядали не гірше динамівців, але вони на цей раз були більш зібраними, тому і переважили нас на один м'яч.

- Все ж вам, напевно, прикро, що програли «Динамо» не де-небудь, а в рідних стінах?

- Багатьом важче грати якраз в домашніх матчах. Наприклад, минулого року ми так само перемогли львів'ян в один м'яч у них вдома в 6-му турі чемпіонату.

Пам'ятайте, я перед початком туру говорив Вам, що матчі в рідному басейні можуть зіграти злий жарт з командою. Так і вийшло. Ще глядачів прийшло стільки! Ми всі були приємно здивовані. Тому спочатку хочу подякувати харків'янам за сильну підтримку, насмілюся навіть припустити, що цього разу ми за кількістю вболівальників перевершили Львів. Але певною мірою така кількість вболівальників запаморочила голови хлопцям, і вони забули про всі тактичні настанови - надто вже їм хотілося подарувати глядачам перемогу. Натиск моєї команди був колосальний, але тактичні задумки порушилися бажанням окремих гравців виділитися. Крім того, мої явно недооцінили Львів і не очікували, що ті після двох поразок у попередніх турах зможуть зібратися. Львів'яни повернули свою гру і знайшли необхідний ключик - вони мені сподобалися своєю налаштованістю, зібраністю та тим, що практично не помилялися упродовж матчу.

- А всі помилки Вашої команди від зайвого адреналіну - не впоралися з хвилюванням, так?

- Справа не стільки в хвилюванні - практика гри при заповнених трибунах тільки на користь. На програші в харківському турі позначилися інші фактори. По-перше, команда у нас не професійна, а любительська. Коли граємо не вдома, а на виїздах, можемо дотримуватися режиму: харчування, сон - все підлаштовано під розклад матчів і це дає результат. А ось коли граємо вдома, який може бути режим?! Деякі хлопці прибігають на ігри після роботи, інші - після інституту, вони вже втомилися, а ще змагатися треба. На виїзді це інша команда - зібраніша, згуртованіша і боєздатніша. Одна справа, коли граємо з тими, від кого на голову сильніші - прийшли і навіть втомлені перемогли їх, але коли виступаємо проти рівносильної команди, з якою боротьба йде м'яч у м'яч, то будь-які, на перший погляд навіть незначні, дрібниці стають вирішальними.

- У вас, здається, ще й один з провідних гравців перехворів перед туром? Чи вплинуло це також на результат гри?

- Так, за два тижні до туру захворів Олександр Єрмаков. Мав серйозне загострення хвороби шлунка - гастрит. До туру так повноцінно і не відновився - грав з болями. Те, що він забив всі три голи у воротах динамівців, ще ні про що не свідчить. Повірте, це далеко не те, що він робив в попередніх іграх - раніше обсяг виконуваної ним роботи був незрівнянно більшим. А саме Єрмаков та Олександр Абрамов наші основні захисники. І до речі, Абрамов температурив напередодні матчу. Так само Микита Апостол як слід не оговтався після травми. Ще один наш лідер - ветеран В'ячеслав Скрипник теж був не в кращій формі. Він прийшов після роботи втомлений, це був не той Скрипник, який в попередніх турах в Києві та Одесі зумів повести команду за собою. Тому, за умови, що ми грали практично без замін, втрата активності провідних ватерполістів вплинула на результат матчу. Ось вам і причини.

- Але «Слобожанцю» в Харкові судді допомагали. Принаймі тренер львів'ян Ігор Зінкевич стверджує, що суддівські симпатії явно були на стороні вашої команди.

- Я вважаю, суддівство було абсолютно рівним. Ось коли ми програли в першому турі, нам тоді дуже здалося, що судді симпатизували львів'янам, а нашу гру просто зламали. Тоді нам ще було б доречно нарікати на суддів. А тепер в 5-му турі навіщо це львів'янам? Вони ж перемогли, тому не розумію, на що скаржаться.

- Наприклад, на перший гол в свої ворота, забитий вашим Олександром Єрмаковим. На думку Ігоря Зінкевича, цей м'яч закинутий з порушенням правил і не повинен був зараховуватись суддями.

- Моя команда розігрувала зайвого гравця. Олександр Єрмаков отримав перший пас і, не продовжуючи розіграш з партнерами, відразу закинув м'яч у ворота. Чи зараховувати в такому випадку гол вирішують судді, і ніяких порушень в цьому немає. Наприклад, я стежу за ватерпольним відбірковим турніром на Олімпійські ігри, який проходить в ці дні, так там такі голи зараховували. Це абсолютно на розсуд суддів.

Я ж ніде не скаржився, що на останній грі з «Динамо» при рахунку 2:0 на нашу користь була ситуація, коли Львів міг бути покараний пенальті або видаленням. І в кінці матчу були ситуації, які також могли потягнути на пенальті. Але судді не призначили штрафних, я ж не звинувачую їх у симпатії до львів'ян. Ніякої навмисності в діях арбітрів не бачу.

- А що скажете щодо вилучень, кількість яких львів'яни також наводять як аргумент несправедливого суддівства? Адже дев'ять разів вилучали їх гравців і лише п'ять разів  ваших.

- Вилучень на нашу користь було більше тільки тому, що ми створювали ігрові ситуації, щоб заробити видалення суперників. Судді тут нам ніяк допомогти не могли, не вони ж у воді грали. А ви ще подивіться на це і з іншого боку. Ми практично жодного разу результативно не розіграли зайвого. Я теж можу пожартувати, що судді бачучи, що розіграш зайвого нам не вдається, свідомо призначали саме цей елемент для виконання. А в грі ж були і моменти, за які можна присудити пенальті, але в нашу користь їх не призначали, крім одного разу. Давайте взагалі закриємо тему суддівства, ми не хочемо нікого звинувачувати або виправдовуватися, намагаємось дивитися насамперед на себе, а не нарікати на інших.

- Добре, давайте тоді дивитися на ваших. Ким з гравців задоволені, ким ні?

- Заслуговує похвали Олександр Єрмаков, який зіграв через біль і «не можу». А ось ще один наш лідер - Кирило Наволоков саме в матчі з «Динамо» не грав так, як зобов'язаний ватерполіст його рівня. Я не маю на увазі нереалізований ним пенальті в останньому періоді гри, кажу про його помилки в захисті, які призвели до зайвих м'ячів в наші ворота. Не Кирило безпосередньо пропустив гол, але там не підстрахував когось з наших, там недопрацював і т.д.

Хоча які претензії я можу їм пред'являти?! Хлопці грають виключно на ентузіазмі, об'єднуючи роботу (навчання) і водне поло. Щоб вам було зрозуміліше, скажу так: ми приблизно тренуємося відсотків на сорок з тих ста, які повинні бути в ідеалі. Я впевнений, що наші головні суперники - «динамівці» - мають можливість тренуватися значно частіше нас. Тому, крім п'ятого туру, в загальному, я задоволений своєю командою. І у мене до них після туру було лише одне прохання.

- Більше не програвати «динамівцям» ?

- (Сміється) І це також. Якщо ж серйозно, я їм сказав: «Хлопці, ви ж бачите самі - у нас з'явився реальний шанс перемогти в чемпіонаті. Давайте зберемося силами, і ті сорок відсотків підготовки збільшимо хоча б до шістдесяти ».

- Тобто Ви реально вірите в можливість подолати чинних чемпіонів України?

- «Вірю - не вірю» - тут ні до чого. Факти говорять ... Після перших двох турів ми програвали динамівцям шість очок, тому я своїм ніяких завдань і не ставив - граєте, то і грайте. І раптом - дві перемоги поспіль - в третьому і четвертому турах. І якщо в Одесі в 3-му турі динамівці не припускали, що переможемо їх, тому, можливо, не встигли повністю зібратися, то вже на 4-му київському турі очікували і готувалися, але у них не вийшло перемогти нас. Значить, ми можемо.

Врахуйте ще й таке. Динамівці тричі нас перемогли, а ми двічі. Але при тому, що у нас на одну перемогу менше, кількість забитих м'ячів за всі п'ять турів однакова: 25-ть голів нам забили динамівці і стільки ж ми їм. Ось вам і всі факти.

Ми висновки для себе з останнього програшу зробили, готуємося до наступного туру і, як мені здається, саме він стане для двох команд «найгарячішим» в чемпіонаті України перед фінальною частиною.

Розмовляла Наталія Васьо

Фото – Євгена Скиби та з сайту waterpolo.org.ua

  

 




Новини в тему

26 липня 2016
Харківський «Слобожанець» здобув «бронзу» на міжнародному турнірі з водного поло
Інформаційні платформи