Представляємо Федерацію лижного спорту Харківської області

05 вересня 2014 12:33

Федерація лижного спорту Харківської області починає свою діяльність у 1999 році, очолив її народний депутут України Потапов Василій Іванович, а з 2014 року Президентом обрали Щеголькова Юрія Павловича, який весь час існування федерації лижного спорту Харківської області був її віце-президентом.

Серед членів федерації є учасники зимових Олімпійських ігор, чемпіонатів світу, Всесвітніх зимових Універсіад та інших міжнародних турнирів. Також при федерації працювали Заслужені тренери України Попова Т.В. та Попов В.В., які виховали учасницю ХІХ, ХХ та ХХІ зимових Олімпійських ігор, дворазову Чемпіонку світу з лижеролерів 2004 року, срібну призерку Всесвітньої зимової Універсіади 2007 року, бронзову призерку Всесвітньої зимової Універсіади 1999 року та багаторазову Чемпіонку України — Майстра спорту міжнародного класу Віту Якімчук.

Завдяки зусиллям  Федерації лижного спорту Харківської області в 2002 році Харківщина делегувала на ХІХ зимові Олімпійські ігри 2002 р. у Солт-Лейк-Сіті двух спортсменок — Віту Якімчук та Олену Родіну. Це був перший в іторії Харківської області виступ нащих спортсменів-лижників на зимовій Олімпіаді.

До складу національної олімпійської команди, яка виступала на ХХ зимовій Олімпіаді у італійському Турині 2006 р., від Харківської області потрапила лише лижниця Віта Якімчук, яка ще потім, разом з майстром спорту міжнародного класу, чемпіонкою Кубку Європи 2008 р. Ладою Нестеренко представляла Харківську область на ХХІ зимовій Олімпіаді у Ванкувері.

На ХХІІ зимові Олімпійські ігри Харківщина делегувала Чемпіона України 2013р., бронзового призера Кубку Східної Європи 2009 року та 2013 року — Майстра спорту України Переходу Руслана та  бронзову призерку Чемпіонату світу з лижероллерів 2013 року, Чемпіонку Всесвітньої зимової Універсіади в естафеті 2013 року — Майстра спорту України міжнародного классу Сердюк Катерину.

Під  егідою  Федерації  лижного  спорту  Харківської  області  з 2007  року в м. Харкові проводяться міжнародні змагання категорії FIS Кубок Східної Європи, де змагаються спортсмени із Росії, Білорусії, Казахстану, Арменії та України.

Серед спортсменів федерації також Майстер спорту України Оксана Шаталова - учасниця І зимових Юнацьких Олімпійських ігор, яка була єдиною представницею від України в лижних гонках серед дівчат та показала високий результат, зайнявши 15 місце в гонці класичним стилем та 19 місце в спринті серед 70 учасниць. Також Оксана - абсолютна переможниця Кубку України серед юніорів 2013р., срібна призерка чемпіонату України серед дорослих 2012р., учасниця чемпіонату світу серед юніорів 2014р. У даний час в складі  Федерації лижного спорту Харківської області 9 спортсменів, які увійшли до Національної збірної команди України з лижних гонок на 2014-2015 рік.

Також  Федерація лижного спорту Харківської області багато уваги преділяє масовому спорту, залученню молоді Харківської області до занять лижними гонками, організує разом з Департаментом молоді та спорту проведення обласних та Всеукраїнських змагань, проводить безкоштовні заняття з учнівською молоддю навчальних закладів Харківщини. Всі учні забезпечуються лижним інвентарем ОСК“Темп”, інструктора з лижного спорту розповідають та показують, як правильно оволодіти технікою лижних гонок, як правильно подолати підйоми та спуски.


Теги:


Інформаційні платформи