Півзахисник «Слобожанця» - один з найталановитіших ватерполістів України

28 жовтня 2016 08:35

Недарма харківський «Слобожанець» став чемпіоном України з водного поло серед чоловіків  у сезоні 2015/2016 рр. Які там ватерполісти! З багатьма ви вже познайомились у попередніх публікаціях, тому особисто переконалися, що кожен  з них по-своєму унікальний, мужній, сильний, міцний тілом і духом.  А гравець, про якого розповім сьогодні, крім того, що має всі вищеперелічені якості, ще й є найвищим ватерполістом України. Отож, знайомтеся…

Микита АПОСТОЛ, 19 років.

Рухливий нападник (№ 4).

Майстер спорту.

Народився 7 червня 1997р. у м.Харкові.

Зріст 206 см, вага 100 кг.

Перші кроки у спорті .  У 9-ть років Микиту віддали на  плавання. У 10 років отримав важкий перелом ноги та цілий рік пролежав вдома. Для повноцінного відновлення лікарі порадили й надалі продовжувати тренування у басейні. Проте сам Микита не надто хотів повертатися на плавання, тому батьки записали його на водне поло.

З його сім’єю він не міг не стати спортсменом. Тато - Олександр – займався боксом, мама Інна - дзюдо. Та найвідоміший у родині -  двоюрідний дядя, волейболіст Олег Молібога – олімпійський чемпіон та призер, дворазовий чемпіон світу, двічі володар Кубка світу. Тож, зрозуміло, звідки у Микити талант до гри з м’ячем.  Та й стрибучість, певно, також від дяді передалася. У хлопця настільки хороший жим, іншими словами, у грі здатен так високо вистрибнути з води (а опори ж під ногами нема - лише вода!), що кожного разу глядачі диву даються. Ще й  грає лівою рукою, чим створює  багато незручностей для суперників. Одним словом, весь у дядю,талантів хоч відбавляй.

Ватерпольна кар’єра. Ще з юнацьких років вирізнявся серед більшості ватерполістів-однолітків. Недарма кілька разів визнавався кращим гравцем на чемпіонатах України та міжнародних турнірах. Тому, не дивно, що вже у 15-ть років опинився у дорослому спорті.  Тоді, у 2012 році, в Харкові  відомі українські ватерпольні тренери Сергій Колточихін та Сергій Столяров  розпочали формування нової команди «Слобожанець» , куди потрапив і Микита.  Складена з молодих талантів та кількох старших досвідчених гравців команда одразу, у тому ж сезоні, стала бронзовим призером чемпіонату України (2012/13 рр.).  У наступному сезоні (2013/14 рр.) знову здобули «бронзу». У 2014/15 рр. вже відвоювали «срібло» національної першості. Також у 2015 році посіли друге місце на Кубку України.  І знову Микита, як колись  і в юнацькі роки,  визнавався кращим нападником, але тепер вже серед чоловіків. Таку відзнаку він отримав двічі: за підсумками  чемпіонату України сезону 2014/15рр. та  Кубка України-2015.

Сам Дмитро Стратан, відомий ватерполіст, уродженець України, призер двох олімпійських ігор, а сьогодні російський тренер, помітив хлопця і  запросив до своєї команди «Динамо» Астрахань». Там  Микита тренувався з літа до грудня 2015 року. На початку 2016 року повернувся до «Слобожанця» і дуже допоміг команді у  здобутті першого «золота» на чемпіонаті України (сезон 2015/16рр.).

Перший тренер - Олег Смеркус;  сьогоднішні тренери - Сергій Колточихін та Сергій Столяров.

Збірна: З 16 років грає за молодіжну збірну, у складі якої змагався на кількох європейських чемпіонатах, де команда посідала 14-і та 15-е місця. З 2014 року входить до складу дорослої збірної команди України. Головний тренер національної збірної Валерій Завізіон також вбачає у хлопця неабиякі здібності: «Микита талановитий! Надзвичайно!» Але тренер також додає:  «Він ще юний, і брак того життєвого досвіду відчувається. Непогано працює в контратаках, володіє хорошим ударом, у грі хитрий.  Проте дуже любить посперечатися з суддями, що іноді обертається проти нього ж».  

Освіта. У шкільні роки навчався: з 1 по 6 класи у СШ №109, 7-8 класи у СШ № 116, а з 9 по 11 кл. – у Харківському обласному вищому училищі фізичної культури та спорту.

Зараз студент  ІІІ курсу Харківського національного університету ім. В. Каразіна. Освоює професію дипломата та економіста-міжнародника.

Хобі: музика і автівки.

Життєве кредо: Любиш кататися, люби і санчата возити.

Далі буде…

Підготувала Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи