Від вуличних культур до волонтерства. Як команда “Street Culture” рятує харків’янам життя

05 серпня 2022 13:05

Представники харківських вуличних культур протягом останніх 14 років влаштовували у місті масштабні фестивалі та змагання, відкривали урбан-парки у Харкові та Києві, активно залучали молодь до спорту. Сьогодні вони ще й волонтери, які з 24 лютого надали допомогу майже 85 тисячам людей з Харкова та області.

Як все починалося.

Щоб зрозуміти, хто такі хлопці зі “Street Culture” та що таке іхні вуличні культури, перенесемося у 2008 рік. Тоді три харківських бі-боя, які займалися брейкінгом, – Валерій Бичков, Єгор Матюхин та Віктор Чулановський створили проєкт, що став наймасовішим рухом вуличних культур за всю історію незалежної України. Трійка організувала у Харкові хіп-хоп організацію KCB і команду з брейкінгу Х-Makers, заснувала однойменну школу для дітей, брала учать у світових чемпіонатах.

Протягом 8 років об'єднання регулярно проводило три масштабні заходи: чемпіонат “Битва Харкова”, який відкривав шлях до світового баттла з брейку “Warsaw Challenge”, хіп-хоп-фестиваль “Breakidz”, переможці якого отримували поїздку на світовий “Battle Pro” до Франції, та змагання ”Jam Master International”.

У 2014 році KCB відкрили брейкданс-центр на 300 кв. м в центрі Харкова. А за два роки, у 2016-му, хлопці розпочали співпрацю з Харківською міською радою та заснували у місті перший Фестиваль вуличних культур: з брейком, паркуром, стритворкаутом, роллерблейдингом, скейтбордингом, BMX, стрітболом, діджеїнгом, графіті. Потім створили ком'юніті “Street Culture” і разом із Дерартаментом у справах сім’ї, молоді та спорту розробили і затвердили програму розвитку вуличних культур Харкова на 2016-2021 роки.

Після знайомства хлопців із архітекторською командою “Urban Reform” у Харкові розпочалася історія урбан-парків, перший з яких з'явився у Молодіжному парку у 2019 році. Далі – у Холодногірському сквері, на бульварі Юр’єва та вул. Героїв Праці.

Успіх харківських урбан-парків привів стріткалчерів до нової можливості. У 2020 році за ініціативою Президента Володимира Зеленського хлопців запросили приєднатися до створення сучасного урбан-парку країни на київському ВДНГ.

Під час війни.

Частина команди “Street Culture” поїхала з Харкова, бо рашисткі ракети зруйнували житло хлопців. Інша – залишилася у місті й організувала масштабну волонтерську ініціативу з гуманітарної допомоги #Ironballs.

“Все почалося ще у перші дні вторгнення. Мені треба було відвезти ліки родичам на Північну Салтівку, і я запропонував завезти допомогу тим, кому це було актуально. Такі виїзди стали регулярними, а потім до мене приєдналися знайомі”, – розповідає куратор Харківського напрямку Валерій Бичков.

Так, спочатку хлопці розвозили по всіх районах міста продукти, ліки, засоби особистої гігієни. Допомагали виключно харків’янам. Зараз команда фокусується на підтримці переселенців, які приїхали до міста з окупованих територій області, особах з інвалідністью та матерях-одиначках. Час від часу стріткалчери роблять доставки у Песочін, Солоніцівку, Рогань, Високий та ін населені пункти. Щотижня допомогу отримують 3000-4000 людей. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну загальна цифра тих, до кого хоча б раз завітали стріткалчери, сягнула 84 000 осіб.

#Ironballs сьогодні - це 5 волонтерських пунктів, де працює майже сотня волонтерів. Команда співпрацює з різними міжнародними організаціями, а також отримує благодійній внески від звичайних людей. Хлопці відкриті для будь-якої допомоги та приймає донати.

“Волонтери у наших штабах об‘єднані однією метою – допомогти людям впоратись із наслідками війни. Уся наша команда до цього часу була не знайома з волонтерством. Хтось з команди робив манікюр, хтось займався криптовалютою, хтось просто працював на СТО. Але зараз ми знаємо точно – Харків буде триматись стільки, скільки потрібно”, – сказав Бичков.




Новини в тему

17 березня 2024
У Харкові відбулися змагання з воркауту "Кубок Barstylers"
08 грудня 2023
У Харкові визначили переможців Workout winter games
02 листопада 2023
Відкрита реєстрація на Workout winter games
23 липня 2023
У Харкові пройшов чемпіонат міста з воркауту
19 липня 2023
У Харкові пройде чемпіонат міста зі стріт воркауту
18 липня 2023
На бульварі Юрʼєва визначили найсильніших воркаутерів міста
16 липня 2023
Визначено переможців "Битви Харкова"
03 липня 2023
У Харкові завершилася серія майстер-класів із вуличних культур
28 червня 2023
На бульварі Юрʼєва пройде майстер-клас з вуличних культур
Інформаційні платформи