Харківський «Слобожанець» переміг «Динамо» у першій фінальній грі ватерпольного чемпіонату України

06 червня 2016 06:55

Вчора, 4 червня, харківський «Слобожанець» обіграв чинного чемпіона України — львівське «Динамо»  — на його ж майданчику! Нагадаємо, що у Львові розпочався «золотий» фінал  чемпіонату України з водного поло серед чоловіків,  в якому визначиться переможець – «Слобожанець» або «Динамо». Фінальні ігри  триватимуть до трьох перемог якоїсь з команд. Відповідно до регламенту змагань перші два фінальні матчі приймає львівське «Динамо», яке посіло друге місце у турнірній таблиці після 6-ти турів чемпіонату, а наступні ігри пройдуть  з 9 по 11 червня на майданчику «Слобожанця», який за очками лідирував у національній першості.

«Слобожанець» Харків — «Динамо» Львів 7-6 (0-4, 4-0, 1-2, 2-0).

4 червня. Початок – 18:00. Львів. Басейн СКА.

Судді: Кшиштоф Гарбулевскі, Мацей Міхалик (обидва – Польща).
Делегат ФВПУ – В’ячеслав Бєлєвцов (Харків).
«Слобожанець» : Віталій Петров – Кирило Наволоков (3 голи), В’ячеслав Скрипник (1), Микита Апостол (1), Олександр Абрамов (1), Вадим Євстратов (1), Владислав Мужичук, Олександр Єрмаков, Микита Бажинов, Михайло Черпак, Денис Гурцкая, Геннадій Зайцев, Артем Саліхов.
Тренери: Сергій Колточихін, Сергій Столяров.
«Динамо»: Денис Волончук – Роман Грищук (2 голи), Орест Джура (1), Юрій Маметьєв (1), Олександр Дядюра (1), Сергій Грішин (1), Віктор Момот, Юрій Бегень, Олексій Шведов, Віталій Свіщов, Андрій Коноварт, Станіслав Дубелір, Микита Бердніков.
Тренер: Ігор Зінкевич.

5-метрові кидки (пенальті): «Слобожанець» — 3 кидки/2 реалізовано (двічі влучив Кирило Наволоков/Микита Апостол — у поперечину).

Фоли: 9 «Слобожанець» (Владислав Мужичук (3), Микита Апостол (2), Олександр Єрмаков, Олександр Абрамов, Михайло Черпак, В’ячеслав Скрипник) — 13 «Динамо» (Олексій Шведов (3), Роман Грищук (3), Віктор Момот (2), Віталій Свіщов (2), Станіслав Дубелір, Андрій Коноварт, Сергій Грішин).

Вольова перемога харківських ватерполістів на майданчику суперників! Адже після 1-го періоду харків’яни програвали всуху 0-4.

У другій чверті зустрічі «Слобожанець», забивши чотири голи і не пропустивши жодного у свої ворота, зумів вирівняти рахунок – 4-4.

Проте після великої перерви перевага й надалі зберігалася за господарями майданчику – львівським «Динамо». Перевага, по-перше, територіальна, адже вдома і стіни, і вболівальники допомагають, а по-друге,  ігрова – у третьому періоді львів’яни забили ще два м’ячі, а харків’яни – лише один. Рахунок матчу після цього періоду складав  6-7 на користь «Динамо».

У четвертому періоді напруження як серед гравців, так і серед глядачів, сягнуло межі, а  особливо тоді,  коли «Слобожанець» за дві хвилини до закінчення гри встановив паритет – 6:6.

За лічені  секунди до завершення матчу харків’янин Олександр Абрамов вирвав перемогу для своєї команди, забивши блискучий гол здалеку, ще й досвідченому львівському голкіперу  Денису Волончуку.

Отож, першу фінальну гру ватерполісти «Слобожанця» залишили за собою – 7:6.

Головний тренер харків’ян Сергій Колточихін так проаналізував матч: «Ми провалили перший період. Програвати стали від недооцінки суперника — не сподівалися, що Львів розпочне настільки зібрано та мобільно. Я і сам, напевно, дещо їх недооцінив, мені здавалося тактичного резерву у Львова не має, а виявилось навпаки. А може вони переважили у стартовому періоді навіть не стільки за рахунок того резерву,  скільки за рахунок бажання.

Безумовно, нам на користь пішло видалення з гри на початку другого періоду лідера львів’ян Олексія Шведова. Без зайвої скромності скажу: у нас було завдання «прибрати» його і відповідні тактичні заготовки для цього — нам вдалося.

Без Олексія Шведова динамівська гра втратила малюнок. Видалення Шведова з правого флангу примусило львів’ян перевести на цю позицію Віктора Момота. А Віктор хороший досвідчений гравець на своїй позиції розігрування, але аж ніяк не на завершенні. Якщо тут ми остерігалися Шведова, то Момота вже не боялися. Тож поки львів’яни перебудовували гру — ми зрівняли рахунок. Крім того не могли ж ми постійно не забивати — все ж «Слобожанець» не слабка команда. Те, що не реалізували у першому періоді, рано чи пізно мало проявитися. Це нам вдалося у другому періоді, інша справа те, що Львів на той час вже отримав моральну перевагу.

Я що бачу: якщо «Динамо» сильне своїми контрнападами, то у нас, крім цього, є ще 3-4 ватерполісти, які можуть взяти гру на себе. Це нападники — центральний Олександр Абрамов,  Владислав Мужичук, рухливий нападник Микита Апостол. А також півзахисник Кирило Наволоков, який вміє заробити видалення суперників. Мені здається, у цьому відношенні у нас ширший діапазон гравців.

У третьому періоді гонитва за суперником  ( а це ж як-не-як 4 м’ячі)  далася нам взнаки, тому поступилися одним м’ячем. Суто психологія. Так спершу вийшло  у Львова – вони виграли перший період і з таким же рахунком провалили другий. А потім і ми: реваншували у другому періоді, розбивши «Динамо» всуху ,  а у третьому поступилися одним м’ячем.

Четвертий період. Ми зрівняли рахунок  — а далі вже була  гра нервів, гра за один м’яч — за переможний гол.  В останню хвилину матчу «динамівці» не зуміли реалізувати зайвого, а потім наш досвідчений ветеран Геннадій Зайцев перехопив у львів’янина Юрія Бегеня м’яч, віддав на воротаря, а той — Олександру Абрамову. Три секунди залишалося до кінця гри і Абрамов прийняв рішення бити з центру поля. Як правило, такі удари по воротам суперника, ще й коли на них голкіпер національної збірної, безперспективні. Але Сашко влучив!  Наш останній, переможний, гол – то фарт. І все ж вважаю, фортуна з тими, хто сильніший (сміється). Звичайно, трохи жартую, ще емоції вирують – ото була гра!»

Підготувала Наталія Васьо


Теги:


Інформаційні платформи