Всеукраїнський велопробіг серед незрячих стартує на площі Свободи

04 серпня 2018 09:14

4-й інклюзивний велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» відбудеться з 5 по 24 серпня в Україні.

Маршрут велосипедистів пролягає через Харків, Полтаву, Кременчук, Дніпро, Запоріжжя й фінішує у Херсоні. Мета велопробігу - зруйнувати негативні стереотипи про незрячих людей та створити можливості для спільних подорожей, започаткувавши місцеві велотандемні ініціативи по всій Україні.

«Понад 20 населених пунктів. 21 день у дорозі. Більше 60 учасників. І все - заради рівності людей з інвалідністю в українському суспільстві», - кажуть організатори.

У велопробігу традиційно беруть участь слабозорі люди і всі, хто готовий приєднається до соціальної ініціативи.

На шляху велопробігу будуть організовані майстерні доступності «Інклюзивне місто». Там місцеві жителі, влада і представники медіа зможуть дізнатися, як зробити своє місто більш доступним і комфортним, а також познайомитися і поспілкуватися з учасниками велопробігу, спробувати покататися на велосипеді-тандемі, подолати перешкоди на інвалідному візку, вивчити базові фрази жестової мови, отримати юридичні поради з просування рівних прав для всіх людей і боротьби з дискримінацією.

У Харкові проект «Майстерня. Інклюзивне місто Харків» за участю людей з інвалідністю та фахівців відповідного профілю презентують 4 серпня на центральній алеї Центрального парку культури і відпочинку імені Горького. Початок - о 13:00.

Старт велопробігу дадуть 5 серпня об 11:00 на пл.Свободи.

Під час поїздки на велосипедах-тандемах учасники акції відвідають чудеса природи - Асканію Нову, Дніпровські кручі, Азовське море, а також історичні пам'ятки - Диканьку, Петриківку та Хортицю.

«Як для незрячих учасників, так і для тих, хто бачить, велопробіг вже вчетверте є можливістю продемонструвати, що тільки разом ми можемо долати будь-які перешкоди, створюючи суспільство, в якому наявність інвалідності не обмежуватиме жодну людину», - зазначили організатори.

Цього року в рамках велопробігу відбудеться збір коштів на заснування стипендії імені Миколи Пеха - незрячого лідера, який отримав ступінь магістра з міжнародного права, навчався у Великобританії, США і Канаді, і став прикладом для багатьох людей. Велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» проходить у його пам'ять, а стипендія ім. Миколи Пеха в Українському католицькому університеті - це можливість людям з інвалідністю отримати якісну освіту та продовжити його діяльність.

З більш детальною інформацією про захід можна ознайомитися на сторінці велопробігу у соціальній мережі «Facebook» та на його офіційному сайті.

Організатори - Громадська організація «Інститут українських студій» та Громадська організація людей з інвалідністю «Fight For Right» за підтримки Посольства США в Україні.




Новини в тему

21 серпня 2019
Харків’яни вибороли нагороди міжнародного турніру з велоспорту на треку
03 березня 2019
Олена Старікова – віце-чемпіонка світу з велотреку
01 лютого 2019
Юні велосипедисти вибороли 5 золотих нагород на змаганнях у Білорусі
22 cічня 2019
Олена Старікова обійшла триразову чемпіонку світу і завоювала срібло Кубка світу з велотреку
07 жовтня 2018
Харківські велосипедистки перемогли в Туреччині
20 серпня 2018
Харків'янин переміг у велогонці у Львові
03 серпня 2018
Харківські велосипедисти вибороли «золото» чемпіонатів України
08 червня 2018
Харків'янин оформив золотий хет-трик в Києві
Інформаційні платформи