У Харкові зустріли учасників Паралімпійських ігор в Бразилії

23 вересня 2016 15:29

Харків'ян, які взяли участь у XV літніх Паралімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, вітали сьогодні, 23 вересня, на пл. Конституції.

У складі збірної команди України виступили 17 харків'ян, які привезли додому 16 медалей. Мультимедалістом Паралімпіади 2016 став харківський плавецьМаксим Кріпак. Представник обласного центру «Інваспорт», дебютуючи на Іграх, виграв на різних дистанціях п'ять золотих і три срібні нагороди. Ще один плавець Максим Веракса здобув перемогу на дистанції 50 м і дві «бронзи» - на дистанції 100 м кролем і брасом. Харківська бігунка Лейла Аджаметова одеражала перемогу в спринті на 100 м і «бронзу» на дистанції 400 м. Третє місце на дистанції 50 м вільним стилем виборола Марина Піддубна. Харків'янка Євгенія Бреус стала бронзовим призером Паралімпіади в змаганнях з фехтування на візках, а Марина Литовченко - в змаганнях з настільного тенісу.

Зустріли і привітали переможців і учасників Паралімпіади заступник міського голови з питань  охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан і заступник міського голови у справах сім'ї, молоді та спорту Костянтин Лобойченко.

«Ви прославили Україну і наше улюблене місто. Я передаю вам слова подяки від міського голови Геннадія Кернеса. Місто пишається вами - людьми, які принесли на своїх плечах таку непросту перемогу. Ви ще раз довели, що українці - найсильніші, цілеспрямовані і люблячі свою країну люди. Дякую!» - сказала Світлана Горбунова-Рубан.

На площі для паралімпійців виступили студенти харківських вишів зі спортивними номерами, які поставив заслужений тренер України Петро Кизим. На честь харківських чемпіонів пролунав гімн України і триразовий залп.

22-річний Максим Кріпак побив паралімпійські рекорди і рекорди світу. Спортсмен зазначив, що таких результатів вдалося досягти завдяки важким тренуванням і підтримки близьких. «Намагався з усіх сил. Допомагали тренери, рідні. Без їхньої допомоги це було б неможливо. Спасибі всім, хто підтримував. Я шокований такою зустріччю, не звик до такої уваги. Буду старатися і готуватися до наступної Олімпіади», - повідомив журналістам п'ятикратний чемпіон.

Харків'янин Максим Веракса в 2015 році увійшов до списку 24 кращих спортсменів в історії незалежної України. У 2009 році він був визнаний найшвидшим паралімпійцем в світі і зберігає це звання і понині.

«Всім хотілося додому, нерви були на межі. Зі мною тренувався спортсмен, для якого це були перші Ігри. Можна сказати - передав досвід. З приводу участі в наступній Олімпіаді - буду дивитися на стан здоров'я. Всі медалі для мене важливі, найскладнішою була перша», - зазначив рекордсмен.

Лейла Аджаметова зазначила, що всхожденіе на п'єдестал супроводжувалося неймовірними відчуттями: «Пролунав гімн, і я не вірила, що це відбувається зі мною. Будемо готуватися далі».

Зазначимо, що на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро українська збірна посіла третє місце в світі, завоювавши 117 медалей: 41 золоту, 37 срібних і 39 бронзових. Це кращий результат в історії національної паралімпійської збірної.




Новини в тему

12 жовтня 2021
Харківські олімпійці та паралімпійці отримають премії від міста
13 вересня 2021
У мерії нагородили харківських паралімпійців
08 червня 2021
Харківська легкоатлетка завоювала дві медалі ЧЄ серед паралімпійців
19 серпня 2020
Геннадій Кернес побажав удачі харківським спортсменам, які планують переплисти Босфор
11 жовтня 2016
Паралімпійці отримають премії міського ради
06 жовтня 2016
Харківські спортсмени удостоєні державних нагород
13 вересня 2016
Геннадій Кернес привітав паралімпійців з перемогою
16 травня 2016
У харківському аеропорту зустріли «зірок» чемпіонату Європи з синхронного плавання
22 березня 2016
Харків'яни паралімпійці завоювали медалі Кубка світу з біатлону
26 лютого 2016
Завтра Харків приймає зустріч «Українських отаманів» і «Кубинських приборкувачів»
Інформаційні платформи