Сергій Колточихін: «Слобожанець як ніколи близький до перемоги в чемпіонаті України»

04 червня 2016 09:42

Ватерполісти харківського «Слобожанця» прибули до Львова, де 4 та 5 червня зіграють перші два матчі серії плей-офф чемпіонату України проти місцевого «Динамо». Нагадаємо, що харківські ватерполісти після шести турів очолили турнірну таблицю національної першості, посунувши звідти «Динамо» - чинних чемпіонів України. І хоч в активі обох команд після усіх шести турів було по 81 очку та нічийна в очних протистояннях – по три перемоги і три поразки, але за додатковими показниками (різницею забитих-пропущених м’ячів в особистих зустрічах) «Слобожанець» випередив «Динамо». Однак відповідно до регламенту змагань, якщо розрив між командами в турнірній таблиці менше дев’яти очок, переможець чемпіонату визначається у серії ігор плей-офф, які триватимуть до трьох перемог котроїсь з команд.

«Слобожанець» як ніколи близький до перемоги!
Жодного разу не піднімалися ватерполісти «Слобожанця» на першу сходинку турнірної таблиці. Тож для них це вагоме досягнення, ще й красномовна, хоч і дещо зухвала, заявка на перемогу у чемпіонаті України. Зухвала тому, що «Динамо» три роки поспіль ставало чемпіоном України, а тепер цю львівську гегемонію похитнули ватерполісти «Слобожанця» - молодші за віком та досвідом у порівнянні з «динамівцями», ще й позбавлені спонсорської підтримки на відміну від львівських візаві.

«А спонсорська підтримка суттєво покращує підготовку команди, – пояснює головний наставник «Слобожанця» Сергій Колточихін, - є можливість частіше грати за кордоном, ватерполісти отримують хоч якісь, але зарплати, тож спроможні частіше тренуватися, а не крутитися на двох-трьох роботах, як мої. Наприклад, наш воротар Олександр Бураков – два інститути, робота, і лише іноді - команда. І не він один такий, просто перший спав на думку. Так що всім нам «весело». Але попри всі труднощі ми налаштовані оптимістично: якщо без належної фінансової підтримки зуміли обійти «Динамо» за підсумками шести турів, то уявіть, що буде, як пощастить знайти спонсора».

Дійсно, харківські ватерполісти давно закріпилися серед лідерів вітчизняного ватерпола. Свого часу, за наявності спонсора, славилась харківська команда БМК, яка тричі ставала срібним призером чемпіонату України та двічі переможцем. Та коли БМК перестав фінансуватися - майже всі ватерполісти пішли, лишилось лише троє – польові гравці Геннадій Зайцев і В'ячеслав Скрипник та воротар Віталій Петров. Тож тренерам Сергію Колточихіну та Сергію Столярову для участі в дорослому чемпіонаті країни довелося формувати нову команду, відому нам як «Слобожанець».

«У наших основних конкурентів – «Динамо» - інша ситуація, - продовжує розповідати Сергій Колточихін, - у них вже давно є сильний кістяк - досвідчені старші гравці Олексій Шведов, Сергій Грішин, Олександр Дядюра, Юрій Маметьєв, Віктор Момот та інші, а до них підтягується молодь, яку вони вчать. Нам же довелося виліплювати команду заново - з молодих».


Останні бої – найважчі!

«Знаю, що зараз у фіналі легко не буде, навіть хвилююся, - зізнається Сергій Колточихін. - Не віддасть «Динамо» просто так чемпіонства. Та вірю у своїх. Перед фіналом четверо гравців команди (Микита Апостол, Кирило Наволоков, Вадим Євстратов, Владислав Мужичук) у складі студентської збірної Харківщини стали чемпіонами всеукраїнської студентської універсіади, тож, сподіваюся, це позитивно вплинуло на їх майстерність. Решта – готувалися, як могли – знову ж у зв’язку з роботами, сім’ями тощо. Ще й захворів один з провідних гравців команди Олександр Абрамов – через що не поїхав на студентську універсіаду і пропустив частину підготовки до дорослого чемпіонату. Але мотивація у всіх них – шалена. Адже, починаючи з 2012 року, постійно потрапляли до трійки призерів дорослого чемпіонату України - двічі завойовували «бронзу», минулого сезону здобули «срібло». Але, звичайно, хочеться до тієї колекції ще й «золото» додати» (сміється).

«Слобожанець»
Тренери. Тренують команду досвідчені Сергій Колточихін та Сергій Столяров – майстри спорту з водного поло, які вже багато років крокують пліч-о-пліч. «У нас абсолютно ідентичні погляди на водне поло, на тактику - одним словом, на все, так що працюємо дружно», - каже Сергій Колточихін.

Воротарі. На ворота «Слобожанця» на початку 2016 року повернувся досвідчений 28-річний Віталій Петров, який до того грав в Ізраїлі. Віталій за сумісництвом також голкіпер національної збірної України і капітан «Слобожанця». З поверненням Віталія м’ячі у ворота харків’ян стали потрапляти значно рідше – клас дається взнаки.

Перспективними голкіперами є ще двоє ватерполістів – 23-річний Дмитро Дудіков та 20-річний Олександр Бураков.

Захист. Основний захисник команди – 21-річний Олександр Абрамов. Його таланти розгледіли і в збірній України, де хлопець так само добре проявляє себе.

На перспективу виховують в «Слобожанці» 17-річного Дениса Гурцкого, який також підключався до юніорської збірної команди України.

В цьому амплуа ще виступає 42-річний ветеран Геннадій Зайцев, який хоче допомогти команді і виходитиме на гру, коли основним гравцям треба відпочити або при непередбачених обставин - при видаленні когось з матчу.

За потребою в захисті можуть зіграти 19-річний Олександр Єрмаков та 18-річний Владислав Мужичук, але їх основна роль – напад. Обидва ватерполісти – на провідних ролях в збірних України: Олександр – в дорослій, Владислав – в юніорській.

Напад. Крім Олександра Єрмакова та Владислава Мужичука, у нападі грає 17-річний Михайло Черпак - доволі досвідчений, пройшов юніорську збірну.

Півзахист. Атакуючий півзахисник 20-річний Кирило Наволоков – один з лідерів і в «Слобожанці», і в дорослій збірній Україні. При потребі може зіграти і в обороні, але тренери туди його ставлять рідко – бережуть. Бо Кирило ще й персональний захисник, тобто грає проти тих, хто добре виділяється в суперницьких командах: на матчах з Одесою - проти молодого Дениса Гусакова, з Києвом – проти Владислава Орлова, і найголовніше зі Львовом - проти досвідченого Олександра Дядюри.

Рухливі нападники – 18-річний Микита Апостол, 33-річний В'ячеслав Скрипник, 21-річний Вадим Євстратов, 19-річний Артем Саліхов і наймолодший у команді – 16-річний Микита Бажинов, який не підвів команду на останньому турі і приємно здивував тренерів. Це - найрухоміша частина команди, їх завдання у грі - страхувати, відбивати напади, обслуговувати центральних нападників.

Ось така славна команда – молода та амбітна!

А після Львова….

Після матчів у Львові фінальні ігри продовжаться у Харкові з 9 по 11 червня.

Підготувала Наталія Васьо

 




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи