Сергій Чебишев: «Баскетбол зараз розвивається не тільки у залах»

27 жовтня 2017 08:58

Голова Громадської організації «Харківська Федерація баскетболу», президент БК «Харківські соколи» Сергій Чебишев розповів про утворення нової команди, проблеми баскетбольної інфраструктури та перспективи відродження баскетболу в місті.

- Історія «Харківських соколів» почалася зовсім недавно. Чому тоді ви говорите саме про відтворення команди?
- У 1945 році у Харкові утворилася баскетбольна команда Вищого авіаційного інженерно-технічного училища. Колектив зібрався - що треба, громили всіх. Анцелевіч, Банатов, Лелюк, Миронов - це люди, які грали в тій команді, і потім стали стовпами харківського баскетболу. На даний момент це училище - у складі університету повітряних сил ім. Кожедуба. Ми дуже хочемо стати послідовниками тієї славної команди.
- Ідея відтворення клубу - ваша ініціатива?
- В університеті і спочатку культивували баскетбол. У нас виникла спільна ідея, її було нелегко втілити в життя, тому що потрібно було фінансування, але мені вдалося знайти небайдужих людей, які допомогли. Харківський національний університет Повітряних Сил, зі свого боку, надав спортивний зал для тренувань і проведення офіційних ігор. Керівництво університету, в особі генерал-майора Алімпієва Андрія Миколайовича, постійно надає нам всебічну підтримку і нам дуже дорого, що ми можемо покластися на його міцне плече. Федерація баскетболу України повірила в нас, і ми відразу змогли заявитися у Вищу лігу.
- Чому обрали назву «Харківські соколи»? Що воно символізує?
Ми харків'яни, є патріотами нашого міста і захищаємо його честь. На емблемі університету ім. Кожедуба якраз красується сокіл - це пов'язано з тим, що ХНУВС випускає військових льотчиків. Сокіл - символ сили, польоту.
- Яким чином відбувався відбір у команду?
- В останні роки більшість хлопців грали у харківській аматорській баскетбольній лізі - щороку в ній виступають близько 500-600 чоловік, які захищають кольори приблизно 50 клубів.
- Ви позиціонуєте себе як військова команда?
 - У нас в заявці чотири військових - три курсанта і офіцер - лейтенант Сергій Ольховиков, капітан команди. Сьогодні ВСУ - та державна інституція, якій довіряє найбільша кількість людей. На наших перших домашніх матчах був повний зал - це стало для нас несподіванкою. За настроєм команди, по тому, як ми віддаємося на майданчику, боремося за кожен м'яч, я бачу, що перспективи хороші.
- Як оцінюєте старт сезону?
- За чотири гри дві перемоги і дві поразки. У нас була дуже зім'ята підготовка до сезону: команду набирали буквально в останні хвилини, підготуватися як слід ми не змогли. Дві поразки в Сумах від клубу «СумДУ» дуже образливі. Але ми реабілітувалися вдома у матчах з «Кременем» з Кременчука - командою, яка в минулому році виступала в Суперлізі, і змогли довести, що, хоча і новачки у Вищій лізі, будемо боротися за кожну перемогу і не станемо легкою здобиччю.
«ДІТИ НЕ ВМІЮТЬ ВИКОНУВАТИ БАЗОВІ ЕЛЕМЕНТИ»
- У минулому році ви стали главою ГО «Харківська Федерація баскетболу». З якими проблемами на місцевому рівні зіткнулися?
- Проаналізувавши стан речей, ми виявили що у нас одні суцільні проблеми - по-перше, мало дітей займаються баскетболом, по-друге, не вистачає кваліфікованих кадрів: тренери отримують зовсім маленькі зарплати і у них немає ніякої мотивації. Ще одна проблема - практично немає залів, де можна займатися баскетболом: тільки в ГК ДЮСШ № 7 є спортзал, відповідний правилам ФІБА. Все це потрібно починати міняти. Завдяки міру Харкова Геннадія Адольфовича Кернеса і Харківській міській раді на 2017 рік на нашу федерацію було виділено солідне фінансування, це дозволило провести ряд шикарних турнірів, а харківські команди учасники Всеукраїнської Юнацької Баскетбольної Ліги отримали від нас фінансову підтримку. Тепер на черзі турнір - Харківська Студентська Баскетбольна Ліга, а також змагання серед дітей в найцікавіших вікових категоріях - 2005 і 2006 р.н. Раніше, щоб діти брали участь в турнірі, їх батьки повинні були заплатити. Зараз, слава богу, таких проблем не існує. Наше абсолютне пріоритетний напрямок діяльності - дитячий баскетбол!
- Міжнародний досвід допомагає?
- ФБУ ініціювала і змінила стан справ для дитячих тренерів: раніше вчитель в школі отримував, наприклад, 5 000 гривень, а тренер - 2,5 тисячі, зараз їх зарплати вдалося зрівняти і це дало додатковий стимул для тренерів працювати з дітьми. Ми намагаємося поліпшити якість роботи наших тренерів - цього літа провели перший міжнародний тренерський семінар 1st International Kharkiv Basketball Coach Clinic. Європейська федерація баскетболу відрядила до нас одного з кращих фахівців. Також ми зібрали головних тренерів всіх юнацьких збірних, різного віку. Всі три дні форуму 50 дитячих тренерів з усіх куточків країни переймали міжнародний досвід - виявилося, що наші дітки при всіх своїх талантах не вміють виконувати багато базові елементи, які в Європі і Америці самі собою зрозумілі. Але діти не вміють робити їх не тому, що не хочуть, а тому, що їх цьому не вчили. Крім того, тренерам було дуже корисне спілкування з колегами зі збірних команд, тому що кінцева мета їхньої праці - виховати гравця, який би захищав кольори збірної України у своєму віці. На жаль, в Харкові великі проблеми з цим. Ми не можемо зараз похвалитися, що багато наших вихованців знаходяться в юнацьких збірних України.
- Спорткомплекс «Авангард» на Чоботарській, де довгий час була баскетбольна секція, зруйнували. Чому це сталось?
- Я там тренувався і, звичайно, добре пам'ятаю цей зал. Прекрасне було місце, чому так вийшло, не знаю - дуже шкода. На жаль, ми не можемо змінити ситуацію з залами. Ті, що є, часто здаються в оренду. В результаті під деякі турніри нам доводиться орендувати зали і платити непідйомні суми, щоб діти могли пограти - але оплачувати ці зали для тренувань - неможливо.
- Тобто основна проблема все-таки в інфраструктурі?
- Так, інфраструктури у нас немає. Але баскетбол зараз розвивається не тільки в залах. Відсутність інфраструктури підштовхнуло до появи і розвитку баскетболу 3х3 - його раніше називали стрітбол, або вуличний баскетбол. В Японії на Олімпіаді-2020 вперше будуть розігруватися олімпійські медалі у цьому виді спорту. У нашої країни вже є великі успіхи - в цьому році у французькому Нанті наші дівчата посіли третє місце на Чемпіонаті світу, а чоловіки - 3 місце в Амстердамі на Чемпіонаті Європи. Для Харківської Федерації Баскетболу одним з пріоритетних напрямків діяльності є всебічна підтримка баскетболу 3х3. Хочемо розвивати цей спорт якомога інтенсивніше, щоб вийти на олімпійські нагороди.




Новини в тему

19 лютого 2024
Харківські Соколи програли в 1/8 фіналу Кубка України
20 листопада 2023
"Харківські Соколи" завершили черговий бабл з рахунком 2:1
18 листопада 2023
У Харкові визначили найсильніших баскетболістів серед студентів
16 листопада 2023
У Харкові пройдуть спортивні студентські турніри з футзалу і баскетболу
13 листопада 2023
"Харківські Соколи" здобули четверту перемогу у сезоні
30 жовтня 2023
"Харківські Соколи" завершили другий бабл з рахунком 2/1
27 жовтня 2023
"Харківські Соколи" готуються до матчів другого баблу
14 жовтня 2023
"Харківські Соколи" здобули першу перемогу у новому сезоні
02 жовтня 2023
"Харківські Соколи" зіграли свої перші передсезонні матчі
27 вересня 2023
"Харківські Соколи" стартують у Вищій лізі
Інформаційні платформи