Капітан ватерпольного «Слобожанця» Віталій Петров: «Про нас знатимуть у Європі, якщо знайдеться спонсор»

22 червня 2016 17:27

Нещодавно харківський «Слобожанець» вперше здобув титул чемпіона України, здолавши у фінальній серії матчів плей-офф найсильнішу команду останніх років – львівське «Динамо» з переконливим рахунком 3:1 (перемога у трьох іграх з чотирьох). Однак тріумф  в національній першості не розв’язав проблем харківського клубу з фінансуванням. Перспективна команда вже котрий рік шукає спонсора – з того і розпочали розмову з капітаном харків’ян 29-річним Віталієм Петровим.

-  Великий плюс нашої команди в тому, що вона дуже молода – переважний вік гравців - 18-22 роки. І в той же час більш-менш зіграна, дружня та сильна духом. Якби в «Слобожанець» повірив і взяв під опіку спонсор, то через два роки, я впевнений, про нас би знали у Європі.

Доволі смілива заява з огляду на рівень вітчизняного водного поло…

-  Про рівень українського водного поло, а точніше про його занепад, говорити-не переговорити. Тому особливо і не вихваляюся нашою перемогою, бо трохи соромно казати «я чемпіон і ми тут всі такі молодці».Соромно перед старшими товаришами, з якими я грав раніше, коли чемпіонат України був на порядок сильнішим  і цікавішим.

Але все ж хочу відзначити хлопців, які здобули непросту перемогу над «Динамо». Ще на початку сезону у нашій команді відчувалася спортивна злість і прагнення  стати чемпіонами – тим самим показати всьому Харкову,  що водне поло є! А тепер ми готові за підтримки спонсора спробувати презентувати себе і в Європі! Дайте нам спонсора, сталу зарплату, щоб не думати про роботу, дворазові тренування, збори, турніри - і ми не підведемо.

Звучить переконливо, тим більше харківські ватерполісти завжди були на провідних ролях у водному поло. Харківський ватерпольний клуб БМК, утворившись 2007 року, одразу потрапив до фіналу національної першості. Тож розкажи про славну команду твоєї молодості…

-  Грізний маріупольський «Іллічівець» – ось хто тоді владарював в українському чемпіонаті, адже починаючи десь з сезону 2001/2002 років маріупольці постійно перемагали – сезонів вісім поспіль. А харківський ватерпольний клуб «БМК» був створений влітку 2007 року з ініціативи керівника ЗАТ "Безлюдівський м'ясокомбінат" Михайла Гурамовича Джімшіашвілі і харківського ватерполіста Геннадія Зайцева. Тренувати команду почали Сергій Колточихін та Сергій Столяров – сьогоднішні наставники «Слобожанця». Так ось вже через місяць тренувань БМК став володарем Кубка України.

Але я тоді ще грав за ХПІ (команда Харківського Політехнічного інституту). До речі, на той час ХПІ був сильною молодою командою, нас навіть спонсорували, і ми програвали БМК не більше двох м’ячів. Харківське дербі було нереально жорстким! Потім мене запросили у БМК.

 У фіналі чемпіонату України БМК спершу поступався«золотом»  «Іллічівцю» - в 2007/2008 та 2008/2009 рр. А ось наступні два сезони БМК переміг маріупольців. Востаннє БМК брав участь  в чемпіонаті 2011/2012 рр. і став срібним призером, програвши«Іллічівцю».  Але особисто я того сезону був чемпіоном (сміється).

Тобто чемпіоном?

-  Я якраз на той сезон перейшов з БМК до маріупольців і разом з ними переміг в чемпіонаті України.

Віталію, а чому така сильна команда розпалася?

-  БМК розпався, здається, у 2013 році. Напевно, Михайло Гурамович втомився, адже перемогли вже у всіх можливих українських змаганнях - і неодноразово, та й в Європі пограли непогано –виступали в Лізі чемпіонів і Євролізі!

Непогано це як?  Давай конкретніше…

-  Щоразу ми виходили з першої підгрупи, в якій змагалися 5-6 команд і потрапляли до другого раунду, де вже виступали команди світового рівня. Такі як «Поссіліпо» (Італія), «Брешіа» (Італія), «Галатасарай» (Туреччина,) Орадеа (Румунія)  – це ті, які запам'яталися мені, були й інші. Ми протистояли їм дуже гідно. Звичайно, щоб перемагати ці команди, треба було ще роки два-три пограти з ними, але, на жаль, фінансування закінчилося, відповідно і виступи.

БМК розпався, а його спадкоємцем став  «Слобожанець»?

-  Це не зовсім так, бо зі складу БМК залишились лише досвідчені Геннадій Зайцев і В’ячеслав Скрипник та молоді  гравці Олександр Абрамов та Кирило Наволоков. Коли БМК розпався, я ще виступав за Маріуполь.А в Харкові Сергій Колточихін та Сергій Столяров розпочали формування нової команди «Слобожанець» (2013 рік).

А у 2014 році припинив існування і «Іллічівець». Я повернувся у Харків, виступив в одному турі чемпіонату України у складі «Слобожанця» і поїхав грати в Ізраїль, куди мене запросили.  По можливості грав і за «Слобожанець», який за той час двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України, минулого сезону – срібним. На початку 2016 року я остаточно повернувся у «Слобожанець»і також долучився до омріяної перемоги!

Що найважче було у становленні команди: відсутність достатнього фінансування, власного басейну, а може колишня слава БМК тяжіла над колективом? Адже багато хто вважав «Слобожанець» видозміненим БМК, відповідно, і досягнень чекали не менших…

-  Хто залишився з БМК, я вже казав. Морально нічого не давило на нас, оскільки «Слобожанець» –  це абсолютно нова, сформована суто з харків’ян, команда!  А ось право на чемпіонство ми мали довести, та й хотіли цього! Завдяки нашим тренерам, які працюють в дитячо-юнацькій школі, в команді з'явилася хороша молодь,  яка зміцніла і в цьому році показала свій характер!

Найважче полягає у тому, що «Слобожанець», на відміну від БМК, непрофесійна команда. Статус професійної команди дозволяє гравцям приділяти свій час лише водному поло і не думати більше ні про що. А нашим хлопцям після закінчення інститутів доводиться докладати багато зусиль, щоб не віддалитися чи взагалі не покинути улюблений спорт. Адже треба працювати, тренуватися і змагатися.

Щодо басейну – особливих проблем немає. Тренуємося в ХПІ, раз на тиждень у нас спаринг з їх командою. Час, можливо, не дуже зручний, адже  вечірні тренування у молоді до 22.30, а в неділю о 7 ранку - але і за це дякуємо. Ну, а старші тренуються несистематично, наскільки дозволяє робота.  Ми всі дуже любимо водне поло та сподіваємось на фінансову підтримку, щоб продовжувати грати і надалі.

 

Розмовляла Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи