Демарш чемпіона України та інші події. У водному поло - нова хвиля «напрягу». Огляд IІ туру Суперліги

22 березня 2017 16:18

Збірна Харківської області виставила на матч з «Динамо» молодіжний склад.

Збірна Харківської області та львівське «Динамо» впевнено наближаються до очної дуелі за «золото» чоловічого чемпіонату України з водного поло. Правда, в Маріуполі в черговому, четвертому турі чемпіонату - він же, за регламентом, є другим туром Суперліги - гостроти в матчі між лідерами не було.

За медалі в Суперлізі бореться четвірка команд. Це вищезгадані збірна Харківської області ( «Слобожанець») і «Динамо», а також НТУ-ХПІ Харків і ВК Маріуполь.

Збірна Харківської області та «Динамо» борються за золото, яке з великою часткою ймовірності розіграють в серії плей-офф. Правда, плей-офф пройде лише в разі, якщо різниця в турнірній таблиці між командами після всіх шести турів буде менше, ніж 9 очок. Якщо 9 і більше, місця розподіляться за підсумками шести турів.

НТУ-ХПІ і ВК Маріуполь змагаються за третє місце за такою ж схемою -  у випадку різниці менше дев'яти очок вони проведуть свій бронзовий плей-офф.

Тур в Маріуполі відкрився матчем претендентів на бронзу.

У впертій боротьбі господар туру ВК «Маріуполь» переміг 9-7 (2-1, 1-3, 3-1, 3-2), взявши реванш за поразку в попередньому турі, який приймали харків'яни.

А ось матч між лідерами чемпіонату - «Динамо» і збірною Харківської області розпочався несподівано. Весь основний склад діючого чемпіона України залишився на лаві запасних, а проти львів'ян на воду вийшли наймолодші гравці: на воротах 19-річний Олексій Келеберда, в поле 16-річні Микита Бажинов, Євген Шмігель, Денис Гусаков, 18-річні Денис Гурцкая і Михайло Черпак, 20-річний Артем Саліхов).

У протистоянні з юніорами лідер чемпіонату «Динамо», посилений з цього туру ще й двома грузинськими легіонерами, здобув прогнозовану перемогу. Рахунок 19: 6 (3: 1, 5: 1, 5: 3, 6: 1) - але матч цей запам'ятається не так рахунком, як демаршем з боку Харкова, який відмовився від реальної можливості зрівнятися за очками з «Динамо». Це сталося б у разі їх перемоги на турі (а шанс на це був, адже «Динамо» приїхало без одного зі своїх лідерів - травмованого Олександра Дядюри).

Головний тренер збірної Харківської області Сергій Колточіхін після матчу пояснив, чим був зумовлений вибір саме такого складу на гру. В команді не згодні з рішенням Федерації водного поло України, яка дискваліфікувала динамівця Дмитра Алексєєва на 2 тури (за напад на суддю у попередньому турі):

Сергій Колточіхін: «Вітаю Львів з перемогою. У цьому матчі проти них ми вивели резервний склад команди в знак протесту. Ми не згодні з рішенням Федерації водного поло України про дискваліфікацію динамівця Алексєєва всього лише на 2 тури. Ми навіть не були запрошені на засідання виконкому Федерації, так само як і винуватець інциденту. Ми намагалися достукатися до президента Федерації, що не зовсім вірне рішення було прийнято, ще й без представників Харкова, зате з двома представниками Львова. Не почули ми і реакцію львівського клубу на цю ситуацію. Тому вирішили привернути увагу таким ось способом, таким ось демаршем!

Ми вимагаємо, щоб регламент змагань дотримувався. Якщо керівництво Федерації втручається в суддівські рішення, хіба це правильно ?! За регламентом саме суддівська колегія зобов'язана була прийняти рішення по Алексєєву там же на місці інциденту - в Харкові, запросивши мене, тренера Динамо і порушника.

В регламенті є пункт, який передбачає, що розбиратися може і Федерація, але коли з семи голосуючих один президент «Динамо» Львів, а другий - президент львівської федерації водного поло, про що можна говорити далі? І хотілося б вживу почути вибачення Алекссева, який образив багатьох своєю поведінкою.

Не знаю, як відреагує Федерація, скоріше за все змін не буде. Але в телефонному режимі президент погодився з нашими аргументами, що на майбутнє такі ось інциденти повинні закінчуватися за суддівським столом».

Сергій Столяров, другий тренер збірної Харківської області: «Своїм демаршем хотіли показати наше ставлення до ситуації. Для того, щоб не знімати команду зі змагань взагалі, як ми хотіли спочатку, вирішили виставити резервний склад з метою підготовки їх на відбіркові ігри чемпіонату Європи, які пройдуть в травні.

Хлопці були проти, щоб ми так поступили. Але це було рішення харківської федерації, яка засідала перед іграми. Вона відправила лист в українську Федерацію - чекаємо їх відповіді. Але грати будемо і будемо налаштовувати хлопців на принципові ігри ».

Таким чином, «Динамо» без особливих зусиль приплюсувало собі три очки в турнірній таблиці, ну ось чи отримали вони моральне задоволення від цієї перемоги, дізнавалися у головного тренера львів'ян.

Олексій Шведов, головний тренер «Динамо»: Це перемога в будь-якому випадку. Я задоволений, що ми перемогли. Звичайно, я чекав іншого матчу ... Саме результатом на табло задоволений, але самою грою не дуже, не те, що я очікував. Вивести резерв - це рішення збірної Харківської області, вони мають право робити зі своєю командою, що захочуть. Якщо їм не потрібен спаринг з такою командою, як ми, це їх питання, але, по-моєму, це неспортивно ».

Оскільки Олексій Шведов заговорив про неспортивну поведінку, звичайно, згадується недавній напад його гравця на суддю. На питання «чи не вважаєте Ви покарання занадто м'яким?» тренер відповів так:

 «Це рішення виконкому, і ми будемо його виконувати. Я не збираюся оскаржувати це рішення, для мене добре, що Алексєєва всього на два тури дискваліфікували, так як це один з моїх основних гравців і, звичайно, він мені потрібен в грі ».

Два наступних ігрових дня пройшли без несподіванок: збірна Харківської області та «Динамо» здобули прогнозовані перемоги над ВК «Маріуполь» та НТУ-ХПІ.

День другий:

ВК «Маріуполь» - збірна Харківської області - 7:14 (2: 3, 0: 6, 3: 3, 2: 2).

 «Динамо» Львів - НТУ-ХПІ Харків - 23:11 (5: 3, 5: 4, 6: 1, 7: 3).

День третій:

 «Динамо» Львів - ВК «Маріуполь» - 15: 6 (3: 1, 2: 2, 5: 1, 5: 2).

Збірна Харківської області - НТУ-ХПІ Харків - 14: 6 (3: 2, 3: 1, 4: 1, 4: 2).

В'ячеслав Костанда, головний тренер ВК «Маріуполь», майстер спорту міжнародного класу підсумував виступ команди, яка повернула собі третє місце в турнірній таблиці: «Своєю молодою командою я задоволений. Перевірку боєм вони пройшли. Звичайно, є моменти, над якими треба працювати, але виступили добре».

А також висловився з приводу дискваліфікації динамівця Алексєєва:

- «Є правила, від яких не потрібно відступати: LEN передбачає дискваліфікацію гравця від року до трьох. Винен суддя, не винен - не в тому річ ... Суддя завжди має рацію! А якщо ми зараз створимо прецедент, випадок може повториться знову. Був схожий випадок десяток років тому, це все було жорстко покарано. Якщо кожен гравець у нас зараз буде такі речі робити ... Не можна це! Не можна!»

Турнірне становище після IV туру. 17-19.03.2017:

1 місце - "Динамо" Львів (33 очка: 11 перемог, 1 поразка);

2 місце - зб. Харківської обл. (27 оч.: 9 перемог, 3 поразки);

3 місце - ВК «Маріуполь» (7 оч.: 2перемоги, 10 поразок).

4 місце - НТУ-ХПІ Харків (5 оч.: 2 перемоги, 10 поразок);

Наступний, п'ятий, тур чемпіонату України (або ІІІ тур Суперліги) відбудеться 26-28 квітня в Харкові.

Текст і фото Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи