Чемпіон України, ватерпольний "Слобожанець", до нового сезону готовий

21 вересня 2016 10:38

Харківський «Слобожанець» на чемпіонаті України серед чоловіків сезону 2015/16 рр. створив справжню сенсацію, посунувши з ватерпольного олімпу львівське «Динамо», яке три попередні сезони поспіль було найсильнішим в національній першості. В червні у серії фінальних ігор «до трьох перемог» «Слобожанець» достроково здолав «Динамо», ставши вперше у своїй історії чемпіоном України.

Наприкінці липня «Слобожанець» здобув бронзову нагороду на міжнародному турнірі з водного поло серед чотирьох чоловічих національних збірних команд «Кубок Федерації». Нагадаємо, що на цьому турнірі «Слобожанець» виступив замість  національної збірної команди України.

Після такого врожайного на медалі літа гравці «Слобожанця» пішли у відпустки до 15 серпня.

А як після відпочинку продовжив підготовку «Слобожанець», які зміни відбулися у складі команди та що чекає на нових ватерпольних чемпіонів у змагальному сезоні, який розпочнеться за лічені дні, розповів головний тренер команди Сергій Колточихін.

 «Команда у хорошій формі»

— З 16 по 26 серпня провели тренувальні збори на літній базі  Харківського обласного вищого училища фізичної культури та спорту, — розпочав розмову Сергій Колточихін. – На цих зборах були не тільки гравці «Слобожанця», але й  наші молодші харківські ватерполісти, які у майбутньому  також можуть потрапити у дорослу команду.

Зі складу «Слобожанця» на збори прибули практично всі, крім Владислава Мужичука, Микити Бажинова, Вадима Євстратова та ветерана В’ячеслава Скрипника.

Порадувало те, що збір з нами проходив і основний воротар «Слобожанця» Віталій Петров, який влітку переніс операцію на коліні, але досить швидко повернувся у лави команди.

— Розкажіть, як саме проходили тренування на зборі?

— Інтенсивно, адже на зборі спортсмени не зайняті ні навчанням, ні роботою, тому ми максимально використовували цілий  день. На період зборів вода була холодна, ще й цвіла, тому займалися в основному загальною фізичною підготовкою: вправи на турніках, з резиновими еспандерами, грали у футбол, волейбол, бігали кроси.   Якщо дозволяла погода – виходили на воду. Але знову-таки завданням була не гра, а різні рухи та вправи  з м’ячами — упродовж  години-півтори в залежності від температури води.  Можу підсумувати, що вся команда у хорошій формі.

Зміни  в лавах «Слобожанця»

— Як я вже казав, — продовжує головний наставник харків’ян, — на зборі не було одного з провідних гравців «Слобожанця» Владислава Мужичука – його запросили виступати за другу команду російського Волгограду. Це значна втрата для нас, оскільки Влад був одним  з найбільш прогресуючих ватерполістів, мав хороший досвід виступів за молодіжну збірну України. Але засмучуватися не будемо, виховаємо нових (сміється).

 

Всі інші ватерполісти «Слобожанця» на місці. Залишається у грі і наш ветеран В’ячеслав Скрипник, чому я радий, адже як показали останні змагання «Кубок Федерації», без В’ячеслава ми все ж виглядали блідо: не в плані підготовки, а щодо організованості. Скрипник позитивно впливає на молодь, вони біля нього дисциплінованіші та відповідальніші.

- Чи є новачки у команді?

-З харківського ХПІ до нас перейшов Артур Однолєтков. Він сам звернувся  з пропозицією грати у «Слобожанці», а ми були не проти. Артур 1991 р.н., свого часу виступав за харківське БМК, потім за ХПІ. Цікаво, як буде почуватися у «Слобожанці», адже в ХПІ він був явний лідер, вся гра будувалася на ньому, а в новій команді буде по-іншому. Але вже можу позитивно відзначити його: літні збори проходив разом з нами і там працював з задоволенням та завзяттям.

Також поступово  залучатимемо до «Слобожанця»  вихованців наших спортивних училищ: Олександра Бакшиньова (2001 р.н.) —  з Харківського державного вищого училища фізичної культури, а також Іллю Наволокова (2000 р.н.) та Олександра Остапенка (2001 р.н.) – з Харківського обласного училища фізичної культури та спорту. Звичайно, лідерами вони  зараз не будуть, але усьому свій час. Хлопці хороші, перспективні, викликаються до молодіжної збірної команди України – на останній збір були запрошені всі вони і ще один гравець «Слобожанця» Микита Бажинов.

Знайомі прізвище двох ваших новачків. Ілля Наволоков часом не брат Кирила Наволокова — одного з найсильніших гравців «Слобожанця»? І Олександр Бакшиньов – він, здається, вже грав за вашу команду?

-Ілля Наволоков – двоюрідний брат Кирила, і подібно до нього є одним з лідерів у своїй віковій категорії. Тож, будемо сподіватися, два Наволокови в одній команді створять багато незручностей суперникам.

А Сашко Бакшиньов дебютував за «Слобожанець» влітку на міжнародному турнірі у Бресті (Білорусь). Він гравець середньої лінії захисного плану, високий, з хорошим кидком.

Одним словом, новачки у нас достатньо непогані, а вже незабаром зможемо побачити їх у дії – на змаганнях у складі «Слобожанця».

 

Ватерпольні баталії вересня

— Вже у цю п’ятницю, 23 вересня, у Львові розпочнемо змагання за Кубок Львова, де нашими суперниками, крім місцевого «Динамо», будуть дві іноземні команди – з Польщі та Молдови.  Але у Львові «Слобожанець» виступить не повним складом – без молодших гравців, які у ці ж дні представлятимуть юнацьку команду Харкова на міжнародному турнірі 2000р.н. і мол. у Молдові. До Львова зі «Слобожанцем» вирушив другий тренер команди Сергій Столяров.

Одразу зі Львова «Слобожанець» поїде до Молдови – там  вже повним складом виступимо на відкритому Кубку Молдови – міжнародному турнірі, де за попередніми даними гратимуть національна та молодіжна збірні Молдови, збірна Білорусі.  Добре, що  стільки змагань,  погано, що без перерви.

Потім повертаємось у Харків і поки змагальних планів немає, але будемо шукати перед Кубком України ще спаринг-партнерів.

Наостанок, хочу сказати:  минулого року хлопці якось довго «розкачувались» та набирали форму після літа, а цього сезону відчуваю у них велике бажання і завзяття».

 

Розмовляла Наталія Васьо




Новини в тему

06 жовтня 2020
Харківські ватерполісти — призери Кубка України
24 липня 2020
Харківські ватерполісти перемогли на чемпіонаті України
03 травня 2019
У Харкові пройдуть змагання з водного поло
17 квітня 2019
У Харкові розіграють Кубок міського голови з водного поло
08 жовтня 2018
Харківські ватерполісти – володарі Суперкубку України
25 квітня 2018
У Харкові пройдуть міжнародні змагання з водного поло
23 грудня 2017
Геннадій Кернес привітав з перемогою збірну Харківської області з водного поло
29 листопада 2017
Ватерполісти України та Білорусі змагатимуться за кубок міського голови
26 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
25 червня 2017
Ватерполісти збірної Харківської області захистили титул чемпіонів України серед чоловіків
Інформаційні платформи